Dodik: Covid pasoši diskriminatorska odluka lidera EU

dodik: covid pasoši diskriminatorska odluka lidera eu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je diskriminatorska najnovija politička odluka evropskih lidera o obaveznom posjedovanju potvrde o vakcinaciji, tzv. covid-pasošu kojim se potvrđuje ne samo da je nosilac dokumenta vakcinisan, već i da je za ulazak u EU prihvatljiva isključivo vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lijekove.

Dodik je izjavio Srni da je riječ o dodatnoj diskriminaciji ne samo prema državljanima evropskih zemalja koje nisu članice EU, već i prema državljanima zemalja članica EU koje su se, u nedostatku pomenutih vakcina, okrenule i drugim proizvođačima.

“Ovakvim pristupom rizikuje se produbljivanje evidentno postojećeg otpora prema vakcinaciji, te se ugrožava njen uspjeh u Evropi i svijetu, a posljedično i sveukupne globalne borbe protiv širenja virusa korona. Uporedo sa zdravstvenim oporavkom građana EU, ali i zemalja koje nisu članice, teče i oporavak privrede. Svi navedeni procesi koji su dio ‘paketa’ globalne borbe protiv širenja epidemije, ali i ublažavanja svih posljedica, biće ugroženi ukoliko EU usvoji navedeni prijedlog na glasanju predviđenom za 17. mart”, istakao je Dodik.


dodik: covid pasoši diskriminatorska odluka lidera eu

On je naglasio da je važno pomenuti da će insistiranje na ovakvom pristupu biti dodatni udar na budžet svih osoba koje su eventualno vakcinisane nekom od vakcina koje nemaju odobrenje Evropske agencije za lijekove.

“Takođe, svjedoci smo da je za Evropsku agenciju za lijekove prihvatljiva upravo vakcina koja je deficitarna na tržištu EU, čiji proizvođač, kao i u slučaju BiH, nije u stanju da ispoštuje ugovor i dostavi naručene i unaprijed plaćene doze”, rekao je Dodik.

On je naglasio da sve navedeno upućuje na nemar i neodgovornost svih onih koji zagovaraju potvrđivanje prijedloga o covid-pasošu, te očigledno lobiranje koje ide na štetu borbe za očuvanje ljudskih života, očuvanje zdravlja i oporavak privrede.


dodik: covid pasoši diskriminatorska odluka lidera eu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Dodik: Covid pasoši diskriminatorska odluka lidera EU

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU