DODIK ZAPRIJETIO: Ukoliko se ovo dogodi, RS će odmah proglasiti nezavisnost

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je u emisiji Telering da ukoliko visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne zakon o imovini, RS će odmah proglasiti nezavisnost.

Dodik je poručio da “RS neće biti nespremna, već će odmah proglasiti nezavisnost i to bez ijednog ispaljenog metka.”

– Mi smo danas imali veliki pripremni sastanak za jednu takvu situaciju – rekao je Dodik.

On je naveo da ima informaciju da će Šmit nametnuti zakon u januaru.

– Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu – novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom RS. Nećemo sprečavati prolaze i kretnje – rekao je.

“Nećemo praviti kineski zid”
Dodik je rekao da “RS nema namjeru da pravi kineski zid, ni teške granične prijelaze sa FBiH, osim ako bude primorana”.

– Ne očekujemo da će se neko iz FBiH ohrabriti da napadne RS. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku liniju i spriječe dodir – rekao je on.

Dodik je dodao da će “Amerikanci biti bijesni i da će pokušati da traže intervencije, ali da vjeruje da prijatelji RS to neće dozvoliti.”

– Na raspolaganju sam i lokalnom i međunarodnom pravosuđu jer mislim da smo u pravu – istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će to dovesti do njegove smjene, Dodik je rekao “da će nastaviti da bude predsjednik RS i da ga ni Amerikanci ni Šmit ne mogu smijeniti.”

– Mene Marfi ne interesuje. Njih boli kad ne interesuje. U Sarajevu drugi ambasadori zapadnih zemalja ne mogu da ga vide i svi su razočarani. Malo je ono što sam ja rekao o njemu, šta sam ja slušao šta oni govore o njemu – “ovo što radi ovaj Šmit, on sam radi zato što sluša tog Marfija”. Zbog toga i zbog njihovog hira, jel treba da izgubim i narod i zemlju? Neću izgubiti ni narod ni zemlju i nemam potrebu da objašnjavam bilo kome tu priču – poručio je Dodik.

“Neću otići kao izdajnik”
Dodik je istakao da na mjesto predsjednika RS nije izabran “da bi uživao u komoditetu, niti da bude prepadnut, nego da srpskom narodu kaže da je pitanje imovine RS krucijalno za opstanak.”

– Mi znamo da je taj lažni Šmit hodao po evropskim zemljama, u nekima je dobio saglasnost, a u nekima nije, da nametne zakon o imovini. Rečeno mu je “nemoj sad do Nove godine zato što imamo Evropsko vijeće, nemoj da pravimo tu atmosferu pa ćemo to rehabilitovati poslije katoličkog Božića” – naveo je Dodik.

Poručio je da sa političke scene “neće otići kao izdajnik ili neko ko se prepao.”

– Ako je cijena mog angažmana to da platim na ovaj ili onaj način lično – platit ću. Ali je za mene primarno da narod ovdje razumije, da ovdje opstane, da ima RS. Ako nam niste dali Ustavom naša prava, onda je jedini način da se izborimo na svoj način – rekao je Dodik i dodao da je većina ljudi svjesna da gubitak imovine znači gubitak države.

Predsjednik RS je istakao da građani ne žele gubitak RS i da bi 80 posto njih glasalo za nezavisnu RS.

novi.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU