18.8 C
Sarajevo
Utorak, 9 kolovoza, 2022

  “DOĐITE VI U BOSNU, IMA POSLA”: Priča djevojke kojoj je porodica obećavala pomoć da ode u Njemačku

  Svi obećavaju, ali ipak se čovjek samo na sebe treba osloniti.

  Sve više mladih iz BiH proteklih je godina potražilo posao u Njemačkoj, razočaran situacijom u svojoj zemlji. Neki su se potražili pomoć rođaka, koji su godinama u dijaspori, no to nije donijelo uspjeh koji su očekivali.

  Danijela Ivančević napisala je tekst o tome.

  – Samo ti završi školu i napravi pasoš, odma te ‘tetka, striko, ujko, materina strina, rodica po ocu, kćerka dedove kone’ vodi sebi u svijet . Nemaš ti tu, sine, budućnosti nikakve, vidiš da su svi bez posla. Ja ću tebe spasiti! Ja ne mogu zaboravit koliko sam pite pojela od tvoje mame. Zaslužili ste, Boga mi. Završena škola, pasoš gotov, išla na pijacu, kupila sebi malo robe nove od para što je mater u dnevnici zaradila da me može spremiti ko insana u svijet. Javljam svima da sam spremna. Odgovori su bili raznorazni, evo par primjera: ‘Ma znaš sad je malo drugačije, nije k’o prije lako ni ovdje za pos’o.’

    Smjestili su kćer na psihijatriju jer je zatrudnjela, 44 godine kasnije dogodilo se neočekivano

  ‘Eto da si prije mjesec, ovdje tražili u jednom hotelu čistačicu, ali sad su popunjeni s personalom.’ ‘Da je kao onda moglo bi, al’ sad svi traže jezik da se zna, ajd’ nauči njemački pa će tebe tetka pozvat’.’ ‘Ima u jednom selu traže da se štala čisti, al’ ne bih ja tebe tu, žao mi te… Sačekaj još malo, biće možda nešto.’ ‘Evo ovdje traže na poljoprivredi, al’ nemaju smještaj. Ja bi tebe kod nas, al’ znaš da moja djeca ne mogu ni jedno s drugim pa sva’ko u svoju sobu voli mir.’ ‘Znaš rode i ja ću možda ostat’ bez posla, sad je i ovdje zavladala ona kriza pa ne znam ni ja kako ću se za sebe izborit’.’

  Nema veze, familijo moja… Hvala vam na pokušajima. ‘Razumijem’ ja tu vašu situaciju. Ako je već tako, haj’te meni u Bosnu. Ovdje trenutno traže u rudniku, a dobra je i plata, topli obrok, u smjenama, sve na vrijeme. Ima i u prodavaonici traže, možda i tetka uspije nać’ šta, ima iskustva. Ne brinite za smještaj, ja ću spavati na podu, a vi možete na sećiji što nam je komšija dao, razvlači se, ima mjesta za vas! Nećete bit’ gladni. Znate, moja mama još uvijek pravi one iste pite koje su vas odhranile kao i mene! Ako Vam još nekako mogu pomoć’ samo recite, nekako se osjećam ‘dužna’ što ste makar ‘pokušali’ meni pomoći! Hvala Vam do neba, Bog će Vam vratiti, piše Pogled.

    Brucoš iz BiH hit na internetu: Kako je ispunio ''ime oca'' na upisnom listu? (FOTO)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU