6 C
Sarajevo
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Dogovora o formiranju vlasti u TK-u još nema

SDA, koja je preuzela incijativu za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu nakon nekoliko neuspješnih pokušaja SDP-a, počela je razgovore s PDA-om i SBB-om o mogućim principima koaliranja ovih stranaka koje bez problema mogu formirati vlast. Međutim, konkretnih dogovora nema jer SDA pokušava vlast formirati bez PDA.

Nakon što su svi pokušaji SDP-a da formira vlast u Tuzlanskom kantonu propali, SDA, PDA i SBB su održali nekoliko razgovora o mogućem koaliranju. Konkretnog dogovora nema.

– U politici je sve moguće. Moguće je da bude i ova parlamentarna većina, ali otvara se prostor da bude i neka druga parlamentarna većina – kaže Amir Fazlić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzla.

– Kad se razgovara, ima i nade da će se nešto riješiti. Ono što je precizirano, to je da ćemo nastaviti raditi na izradi platforme – objašnjava Nedžad Hamzić, predsjednik kluba SBB-a u Skupštini TK-a.

– Ono što bi naša platforma sačinjavala jeste ono što nismo mogli realizovati u prethodnom periodu kad su u pitanju viši nivoi vlasti – kaže Senad Alić, predsjednik Skupštine TK-a (PDA).

Zasad, Klub SDP-a je protiv bilo kakvog koaliranja sa SDA i PDA. Naša stranka se, također, protiv takvom koaliranju, ali bi mogla podržati kandidata SDA za izbor u rukovodstvo Skupštine da bi se konačno konstituisalo novo rukovodstvo i odblokirao rad Skupštine. A DF sve uslovljava reformama.

- Oglašavanje -

– Kao poslanik moram poštivati odluke i Glavnog i Kantonalnog odbora, ograničen sam tim odlukama da ne mogu koalirati ni sa SDA ni sa PDA – ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

– Spreman sam da podržim u Klubu Bošnjaka kandidata, bez obzira na to ko on bio, da bi Skupština proradila – poručuje Selim Bešlagić, zastupnik Naše stranke u Skupštini TK-a.

Ni nakon devet mjeseci od izbora nije konstituisano rukovodstvo Skupštine. Vlast u TK-u ćemo još čekati.

federalna.ba

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima