Dojavom o bombama moguće je spriječiti održavanje izbora u BiH

Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine jučer je dojavljeno je da se u zgradi nalazi eksplozivna naprava.
Portparol Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić potvrdio je da su u 9:30 sati obaviješteni od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH da su isti zaprimili dojavu da je putem e-maila na adresu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zaprimljena dojava o prijetnji eksplozivnom napravom u zgradi spomenute institucije.
Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo izašli su jučer na lokalitet na kojem se nalazi objeat na koji se odnosi zaprimljena dojava, dok su policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH u suradnji s policijskim službenicima Uprave policije obavili KDZ pregled objekta i potom uviđaj pod nadzorom nadležnog tužiteljstva.

Dojave lažne, ali opasne

Jučer su stigle dojave o bombi stigla i na Univerzitetski klinički centar u Banjoj Luci dok su dan ranije dojave e-mailom pristigle na adrese više od 400 osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj. Također, na meti lažnih dojava su redovno i policijske uprave u Kantonu Sarajevo.
Iako su do sada sve ove dojave o bombama bile lažne, po sili zakona i po propisanim protokolima nadležne agencije i istražni organi moraju provjeriti svaku dojavu i otkloniti svaku sumnju.
U slučaju da se jedna jedina dojava pokaže vjerodostojnom posljedice bi bile katastrofalne.
Ono što je jučerašnja zanimljivost jeste da je prvi put do sada dojava o postavljenoj bombi upućena prema Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Vođa tima Odjela za kontradiverzionu zaštitu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) Velimir Gavran kazao je naknadno kako nikakva eksplozivna naprava nije pronađena, međutim nastavak takve prakse (dojava o bombama) imao bi nesagledive posljedice na izborni proces pa vjerojatno čak i na održavanje izbora u BiH.

Opasnost za izbore

Predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović još prošlog tjedna komentirao je čitavu situaciju oko održavanja i financiranja izbora, ali je spomenuo i na mogućnost katastrofalnog ishoda mogućih dojava o bombama.
Arnautović je još tada rekao da je iz povjerjivih izvora dobio informaciju da se planira cyber napad na sistem SIP-a i bazu podataka i da bi to bila katasrofa. Da li je to povezano sa tadašnjim dojavama o bombama u Kantonu Sarajevo, nije htio prejudicirati.
Međutim, znakovito je najavio da su moguće opstrukcije izbora i na dan održavanja, odnosno da postoje strukture iz oba entiteta koje su spremne da ne dozvole otvaranje glasačkih mjesta.
S obzirom da u BiH već godinama mnogi politički akteri iz različitih razloga spominju bojkot, blokadu i odgađanje izbora planiranih sa listopad 2022. godine potpuno je jasno da je lažnim dojavama o bombama takav plan lako moguće realizirati čak i na dan izbora.
Na općim izborima 2018. godine Bosna i Hercegovina imala je 5.794 biračka mjesta koja su se u većini slučajeva nalazila u školskim zgradama diljem BiH.
Ukoliko bi netko želio blokirati ili odgoditi održavanje izbora dovoljno bi bilo da na sami dan izbora pošalje jedan jedini e-mail na adresu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH s dojavom o postavljenoj bombi na tih 5.794 biračkih mjesta ili na jedan dio njih. Ukoliko bi se takvo nešto zaista dogodilo istog trena nastupile bi nesagledive posljedice.

Novi oblik terorizma

Središnje izborno povjerenstvo BiH bi automatski po dojavi o bombama moralo izvijestiti policijske agencije, svi prostori bi bili evakuirani, nakon čega bi se morao provesti DKZ pregled.
Kako BiH nema kapacitete ni mogućnosti da se takvo nešto izvede brzo to bi neminovno značilo da bi izborni proces istog trenutka bio nepovratno uništen jer bi se pregled tih prostorija širom BiH sigurno provodio danima, a možda i mjesecima. Ovakav scenarij je iznimno realan i moguć, te ga je moguće provesti u bilo kojem momentu sve do kraja izbornog dana. Jednim jedinim e-mailom čitav izborni proces bi mogao biti potpuno uništen.
Kako u BiH još uvijek nitko nije uhićen zbog dojava o bombama, a otkivanje pošiljatelja takvih e-mailova je iznimno teško iz različitih razloga ovakva opasnost očigledno neće biti otklonjena. Očigledno, novi oblik terorizma prisutan je u BiH, a za sada izgleda da će se jako teško biti boriti protiv njega. G. S.


dnevni.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU