Doktor i medicinska sestra osuđeni jer su radili ilegalne pobačaje

 Doktor (55) i medicinska sestra (52) na Općinskom sudu u Velikoj Gorici nepravomoćno su osuđeni zbog protupravnog prekida trudnoće, objavio je u nedjelju Večernji list.

Liječnik je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro, a izrečena mu je i sporedna novčana kazna u iznosu od 250 dnevnih dohodaka, odnosno 41.666 kuna. Medicinska sestra je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 mjeseci, a zatvorska kazna joj je također zamijenjena radom za opće dobro. Od liječnika i medicinske sestre oduzeta je protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 7500 kuna, navodi dnevnik.

Prema optužnici, njih se dvoje teretilo da su 19. ožujka 2018., 5. travnja 2018. i 21. lipnja 2018. u ginekološkoj ordinaciji poliklinike u Ivanić-Gradu, prema prethodno dogovorenom terminu s pacijenticama i na njihovo traženje, obavili pobačaje trima pacijenticama.

Učinili su to, tvrdilo je tužiteljstvo, iako su bili svjesni da poliklinika nije bila ovlaštena za obavljanje prekida trudnoće. Te su pobačaje naplatili ukupno 7500 kuna. Tužiteljstvo je najavilo da će se žaliti zbog kazne koja je izrečena liječniku, ističe Večernji.

Njih su dvoje bili uhićeni u listopadu lani te su jedno kratko vrijeme proveli i u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela. Osuđeni liječnik na području Zagrebačke županije ima više poliklinika u sklopu kojih su i ginekološke ambulante, prenosi Hina.

Iako je pobačaj po zakonu u Hrvatskoj legalan te iako ga se legalno, barem na papiru, može napraviti u 29, što privatnih što državnih ustanova, činjenica je da je zbog liječničkog priziva savjesti postao praktički nedostupan, piše Večernji list.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU