-14.3 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  Dokumentarni film “ Dječija svita “ na 25. Sarajevo Film Festivalu

  Gdje su granice prostora i vremena?
  Gdje su granice ljubavi i smrti?
  I zašto se u većini ljudskih razmišljanja provlači riječ “granica”?
  Mi ispitujemo svoje granice kroz naše snove, htjenja, poraze i pobjede, kroz snagu koju posjedujemo da bismo mogli proživjeti, a onda shvatimo da je nemoguće sve otkriti, da je život velika tajna.
  Dokumentarni film ”Dječija svita”, čiji je idejni kreator, scenarist i režiser , Jusuf Jaganjac, probija granice prostora i vremena i želi da nam poveže neke neotkrivene detalje relativno poznatih događaja.
  “Dječija svita” je dokumentarni film o Enesu Hodžiću, dječaku koji u svom kratkom životu pronalazi one svoje humane čini na koje može biti ponosan, pronosi poruku mladima da su geste žrtvovanja, pomoći i empatije prema drugima prave ljudske vrijednosti. Njegova volja za životom, ambicioznost i vedrina koju je lako prenosio na druge, nagna čovjeka da shvati kako je dobrota najviša čast sama po sebi.
  Dokumentarni film “Dječija svita” ima dvostruki značaj: film dokazuje da ne postoje granice prostora i vremena; ljubavi i smrti ako smo istomišljenici; a u isto vrijeme film dobija opći značaj: šalje nam univerzalnu poruku da moramo naučiti cijeniti život i ne pokušavati vrednovati ga samo kroz prizmu svojih uvjerenja. Na kraju svega, jačina našeg optimizma je ono što nas pokreće.
  Njegov autor, Jusuf Jaganjac, je tokom snimanja ovog dokumentarca želio odati počast i priznanje mladom umjetničkom idealisti, Enesu Hodžiću, i poslati poruku da je bitno raširiti krila i otkrivati nove vidike. Zbog toga vrijedi živjeti!

  Film je realizovan u saradnji JET House studija i Javne ustanove Osnovne škole “Mejdan“ Tuzla. Saradnik na scenariju filma i kamerman je Admir Mehurić. Producenti su Jusuf Jaganjac i Sanela Jaganjac.

  - Oglašavanje -

  Trajanje filma : 45 minuta
  Film će biti prikazan u sklopu programa BH FILM na 25. Sarajevo Film Festivalu
  koji se održava 16-23. augusta 2019. godine.

                         Elvira Sadiković, profesor bosanskoga jezika i književnosti

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO