Dokumentarni film ”Putnici mira” – Kulturno-historijski objekti i znamenitosti kroz objektiv

Dokumentarni film “Putnici mira”* – je film koji je nastao u toku projekta „TrodimenzioNACIONALNOST“ u okviru javnog poziva PRO-budućnosti.

Cilj projekta jeste promocija pomirenja, razumijevanja i upoznavanja drugačijih religijskih i kulturnih osobina. U toku projekta smo implementirali 4 aktivnosti od kojih je jedna i snimanje dokumentarnog filma.

Film smo snimali u sljedećih 5 gradova u BiH: Zenica, Jajce, Vareš, Foča i Mostar. Snimljeno je preko 15 kulturno-historijski objekata i znamenitosti, od kojih su većina nacionalni spomenici.

Također u našim projektnim aktivnostima su učestvovali pripadnici svih nacionalnosti zastupljenih na našim prostorima, te dali ovom projektu multinacionalani karakter.

Na finalnoj aktivnosti ovog projekta, konferenciji u Jajcu, učesnici su imali priliku da se druže i razgovaraju o temama pomirenja kroz interaktivne radionice.

Cilj ovih aktivnosti je sadržan u sljedećoj rečenici: Razumijevanjem drugih i drukčijih svjedočimo o zrelosti naše lokalne zajednice koje je otvorena za sve ljude i shvatanja činjenice da živmo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj
mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU