-4.5 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

Dokumentarni film ”Putnici mira” – Kulturno-historijski objekti i znamenitosti kroz objektiv

Dokumentarni film “Putnici mira”* – je film koji je nastao u toku projekta „TrodimenzioNACIONALNOST“ u okviru javnog poziva PRO-budućnosti.

Cilj projekta jeste promocija pomirenja, razumijevanja i upoznavanja drugačijih religijskih i kulturnih osobina. U toku projekta smo implementirali 4 aktivnosti od kojih je jedna i snimanje dokumentarnog filma.

Film smo snimali u sljedećih 5 gradova u BiH: Zenica, Jajce, Vareš, Foča i Mostar. Snimljeno je preko 15 kulturno-historijski objekata i znamenitosti, od kojih su većina nacionalni spomenici.

Također u našim projektnim aktivnostima su učestvovali pripadnici svih nacionalnosti zastupljenih na našim prostorima, te dali ovom projektu multinacionalani karakter.

Na finalnoj aktivnosti ovog projekta, konferenciji u Jajcu, učesnici su imali priliku da se druže i razgovaraju o temama pomirenja kroz interaktivne radionice.

Cilj ovih aktivnosti je sadržan u sljedećoj rečenici: Razumijevanjem drugih i drukčijih svjedočimo o zrelosti naše lokalne zajednice koje je otvorena za sve ljude i shvatanja činjenice da živmo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj
mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU