Dom naroda PFBiH o budžetu za 2021. godinu

Nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 30. decembra 2020., prije izjašnjavanje delegata o predloženom budžetu Federacije za 2021. godinu, zakazan je za danas.

Na sjednici održanoj 29. decembra, Predstavnički dom je odobrio Vladi predloženi budžet većinom glasova, a ako to danas učini i Dom naroda, najvažniji finansijski akt za 2021. može stupiti na snagu.

U dvodomnom federalnom parlamentu, naime, neophodno je da oba nivoa izglasaju entitetski budžet, a da bi postao operativan, treba da ga podrže u istom predloženom tekstu. Ako se zbog prihvatanja amandmana u nekom od domova, tekstovi eventualno razlikuju u tim detaljima, moguće ih je kasnije usaglašavati, ali to iziskuje dužu parlamentarnu proceduru od prvobitno predložene, pa samim tim i kasnije stupanje na snagu budžeta.

To ipak ne znači nužno da pravovremenost ne može biti postignuta i da se mora posegnuti za odlukom o privremenom finansiranju FBiH, koja nadomješćuje nedostatak budžeta, ali samo do 31. marta u aktuelnoj godini.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući krajem 2020. članovima Parlamenta predloženi budžet Federacije za 2021. i pozivajući ih da ga izglasaju, prvo je prezentovao ekonomske posljedice globalne pandemije KOVID-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te najavio za ovu godinu mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi i na GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasnije povećavan zahvaljujući “korona zakonu” i drugim preduzimanim mjerama, no i dalje je manji nego na početku krize, za koju premijer kaže da po ekonomskim posljedicama podsjeća na ranija krizna vremena, pa i na istorijsku krizu iz prve polovine 20. vijeka.

Ukupni predloženi budžetski iznos Federacije BiH za 2021. godinu je 5.481251.899 KM, što je za 27,7 miliona manje od prošlogodišnjeg budžeta, tačnije, od rebalansa izvršenog u aprilu 2020.

bhrt

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU