Dom naroda PSBiH o migrantima, kinematografiji i Vijeću RAK-a

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je planirana za danas razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine u drugom čitanju

Pred delegatima su i izmjene Zakona o strancima u drugom čitanju, kojima se predviđa bolji način regulacije migrantske krize u BiH koja je veliki humanitarni, ali i sigurnosni izazov za sve zemlje pogođene tim pitanjem.

Cilj predloženih izmjena je da se putem generalne prevencije postigne efekat odvraćanja migranata od izvršenja krivičnih djela i prekršaja s obilježjima nasilja, kršenja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u BiH.

Primjenom tog zakona trebala bi se olakšati deportacija i ubrzati procedure protjerivanja onih migranata koji čine krivična djela i teške prekršaje na teritoriji BiH i na taj način poslati jasna poruka da državni organi neće tolerirati takvo ponašanje.

Na dnevni red sjednice uvrštena je i delegatska inicijativa Denisa Bećirovića (SDP) iz Kluba Bošnjaka kojom se traži od Vijeća ministara da sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o kinematografiji Bosne i Hercegovine.

Pred delegatima je i Prijedlog odluke o imenovanju članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH koji je bio prethodno i na sjednici Predstavničkog doma, ali je odlučeno da se izjašnjavanje odgodi i prijedlog odluke vrati Vijeću ministara BiH.

Delegati bi se trebali izjasniti i o imenovanju članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH. Predstavnički dom je imenovao na te pozicije Elvira Lemeša iz bošnjačkog, Valentinu Rupčić iz hrvatskog, Rajka Radovanovića iz srpskog naroda, te Slavka Roliha iz reda ostalih.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU