-2.3 C
Sarajevo
Srijeda, 1 prosinca, 2021
Još

  Dom naroda usvojio rebalans budžeta Federacije

  ()

  Dom naroda usvojio je rebalans budžeta Federacije za 2019. godinu. Glavni razlog za donošenje rebalansa budžeta je primjena zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica za šta je potrebno u 2019. godini osigurati sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona KM, a koja ovogodišnjim budžetom FBiH nisu bila planirana.

  Osim toga, rebalansom će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM, koja su ostala neutrošena u budžetu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će se finansirati projekti izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugo.

  Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 miliona KM, koja se odnose na dividendu JP “Elektroprivreda BiH” i za koja se očekuje da budu uplaćena u narednom periodu, a bit će korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.

  Predviđena su i dodatna sredstva od dva miliiona KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, koja su također ostala neutrošena u budžetu FBiH za 2018. godinu.

  Planirano je dodatnih osam miliona KM na ime transfera nižim nivoima vlasti – kantoni i općine, te ovaj transfer sada ukupno iznosi 18 miliona KM.

  FENA/FAKTOR

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO