-5.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Domišljata i jedinstvena turistička ponuda u Travniku: Prvi i jedini u BiH, ali i dalje nude nesvakidašnji „let“!

  Jedinstvena riznica raznovrsnog kulturno-historijskog naslijeđa i prirodni potencijali i vrijednosti, Travnik, grad smješten u samom srcu BiH, prepoznatljiv po mnogočemu, ucrtali su na svjetsku turističku mapu kao veoma značajnu turističku destinaciju. Travnik baštini različite i vrijedne uspomene i događaje, te ga s pravom često nazivaju i „grad-muzej pod otvorenim nebom“, obzirom da se pod njegovim okriljem nalazi preko 30 zaštićenih kulturno-historijskih objekata, od kojih je većina u aktivnoj funkciji.

  Razgovarao/la: A.D

  - Oglašavanje -

  Domišljata i jedinstvena turistička ponuda u Travniku: Prvi i jedini u BiH, ali i dalje nude nesvakidašnji „let“!
  Na svakom koraku, vidljivi tragovi civilizacijskih tokova sami pričaju i otkrivaju svoje priče iz davnina. Stoga, razloga za planiranje putovanja u grad, koji je 150 godina bio glavni grad bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira, sjedište dva konzulata i grad koje je bio je i još uvijek jeste inspiracija mnogim putopiscima za pisana ali i usmena predanja, ima zasita mnogo.

  Osim toga, što je u modernom vremenu postao jedan od važnijih i većih bh. pa i evropskih studenstskih centara, Travnik danas svakodnevno pohode brojni turisti iz svih dijelova svijeta.

  Travnik na „dlanu“

  Upravo to dugogodišnje znamenito i bogato travničko naslijeđe, inspirisalo i motiviralo je dvojicu mladih Travničana da osmisle i realizuju zanimljiv način prezentacije svoga grada domaćim i stranim turistima i to na jedan sasvim neobičan i drugačiji način.

  Obzriom da na samom ulazu, dolazeći u grad sa istoka, sve posjetitelje dočeka prizor vrijedan hiljadu riječi, slika o kojoj maštaju fotografi i slikari, ali i pisci – Stari grad, srednjovjekovna tvrđava davno zaboravljenog imena Garbun, nije bilo dvojbe šta i kako učiniti. Tvrđava izgrađena u prvoj polovini 15 stoljeća na uzvisini iznad Hendeka, neobičnog potoka što zimi teče, a ljeti presušuje, nudi savršen pogled na grad. Nudi Travnik na „dlanu“. Autohtone bosanske kuće, stsinute jedna uz drugu, čuvena Plava voda, munare i crkve, nizaju se orijentalni i austro-ugarski prizori jedan za drugim, dok bijeli kratkokljuni golub žuri svome jatu.

  Podstaknuti predivnim ambijentom koji nudi tvrđava Stari grad, Alen Kapetan i Haris Gavranović u Travnik su donijeli nešto sasvim novo, nešto što još uvijek nije viđeno u BiH, ali i dalje. Od početka mjeseca jula svi posjetitelji na tvrđavi Stari grad imaju priliku putem sedmominutnog virtuelnog „leta“ iznad Travnika doživjeti jedno sasvim novo iskustvo – flying experience. Naime, koristeći virtuelne naočale i samostalno upravljajući dronom, iz ptičije perspektive uživo mogu razgledati cjelokupan kompleks tvrđave, kao i okoline.

  Na pitanje kakva su iskustva i reakcije posjetitelja, te da li ima i onih koji se plaše „visine” – Kapetan kaže da su veoma zadovoljni i da su mnogi s oduševljenjem prihvatili ovu jedinstvenu turističku ponudu“.

  -Na tvrđavu dolaze brojni posjetitelji iz svih dijelova svijeta i niko još uvijek nije nigdje vidio niti se susreo sa ovakvom turističkom prezentcaijom grada, gdje se nudi pogled uživo i to sa visine od 50 do 150 m. Ima i onih koji se prepadnu, ali ipak ne odole a da ne pogledaju bar nakratko kroz naočale, te i oni naravno na kraju budu očarani, kazao je Kapetan.

  Kapetan, također ističe da svima onima koji žele snime kratke video materijale i fotografije, koje im naknadno besplatno dostavljaju.

  Tvrđava Stari grad je pod patronatom Zavičajnog muzeja Travnik u okviru kojeg je pored brojnih turističkih programa, svoje mjesto pronašla i ponuda flying experience, a direktorica ove travničke značajne kulturne institucije Fatima Maslić istaknula je da nastoje kontinuirano obogaćivati svoje turističke sadržaje kao i što više se otvoriti prema javnosti, posebno mladim ljudima. Maslić je također kazala da interesovanje za posjetom tvrđavi Stari grad vlada kao i prethodnih godina, te da su u ljetnom periodu (juni, juli) dosad već zabilježili oko 20.000 posjeta i da u najvećoj mjeri u dolaze turisti iz Saudijske Arabije.

  (Interview.ba)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO