Donjovakufski biciklisti ove godine voze iz Beča

U toku su pripreme za petnaesti Biciklistički maraton Bihać-Srebrenica pod nazivom „Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi“ posvećen sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine.

Tradicionalno, u Maratonu će učestvovati i članovi Biciklističkog kluba „Sabahudin Duzić Tetak“ iz Donjeg Vakufa. No, za razliku od prethodnih godina, Donjovakufljani su se ove godine odlučili za mnogo veći izazov, na duplo dužu dionicu i pronošenje poruke sjećanja na srebreničke patnje kroz druge zemlje. Desetak članova kluba na svojim biciklima krenut će iz Beča, te će kroz Austriju, preko Slovenije i Hrvatske doći u Bihać, gdje će nastaviti maraton sa ostalim učesnicima. Za ovu eskpediciju planirano je ukupno deset dana, od 2. do 11. jula. Polazak u Beč je 1. jula, a iz Beča kreću 2. jula nakon čega slijedi vožnja četiri dionice do Bihaća koja će trajati do 6. jula gdje će se u Bihaću pridružiti učesnicima ovogodišnjeg 15. Biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

Ideja o ranijem polasku iz nekog udaljenijeg grada i dužoj vožnji postojala je već nekoliko godina. Ipak, tek prošle godine, kada je formalno formiran biciklistički klub u Donjem Vakufu i kada se dodatno povećao broj onih koji se bave ovim sportom, stvoreni su uslovi za organizaciju vožnje. Svoju podršku BK „Sabahudin Duzić Tetak“ u realizaciji maratona do sad su osigurali Općina Donji Vakuf, Sportski savez Donji Vakuf, a svoju podršku pružili su i firma „Promo“ Donji Vakuf, te još nekoliko donjovakufskih privrednih subjekata. Također, veliku podršku od samog početka daje i domaćin u Austriji, Donjovakufljanin, gospodin Rijad Halilović, vlasnik respektabilne prevozničke firme u Beču.

Biciklisti Biciklističkog kluba „Sabahudin Duzić Tetak“, vozeći kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, rutom dugom 1098 kilometara, na svoj način će odati počast i sačuvati sjećanje na žrtve genocida.

 

donjovakufski biciklisti ove godine voze iz beča
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU