Dostojanstvno obilježena 30. obljetnica ”Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”

Jučer je obilježena trideseta obljetnica dolaska humanitarnog konvoja Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu. Humanitarni konvoj Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu krenuo je na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca 1993. godine., no na odredište na kojem je dočekan s velikim oduševljenjem, nakon brojnih nedaća stigao je tek na današnji dan, 20. prosinca. Bio je to konvoj spasa za Lašvansku dolinu. Konvoj koji je ulio nadu za opstanak i ostanak Hrvata na tlu Središnje Bosne. Dana 22. prosinca konvoj se vraćao iz Nove Bile, na izlazu iz Uskoplja pred kamione su istrčali pripadnici  Armije BiH i otvorili rafalnu paljbu po kamionskim kabinama.

Na licu  mjesta poginuo je Ante Vlajić, jedan od vozača ovog humanitarnog konvoja, a još  sudionika Bijelog puta bilo je ranjeno. U čast Anti Vlajiću postavljena je i spomen bista u dvorištu ratne bolnice, današnje crkve u Novoj Biloj, a jučer je postavljena i spomen bista dr. Slobodanu Langu kao jednom od začetnika ideje i organizatoru ovog humanitarnog konvoja.

dostojanstvno obilježena 30. obljetnica ”bijeli put za novu bilu i bosnu srebrenu”

Uz nazočnost velikog broja dužnosnika, generala, svećenstva, doktora, medicinskog osoblja i sudionika i dijela organizatora održana je dostojanstvena, svečana akademija koja je bila protkana emocijama, ponosom i uspomenama koje su obilježile vrijeme prije trideset godina.

dostojanstvno obilježena 30. obljetnica ”bijeli put za novu bilu i bosnu srebrenu”

Na svečanoj akademiji general bojnik Ilija Nakić uručio je zahvalnice skupinama i pojedincima koji su dali svoj doprinos Bijelom putu prije trideset godina, a koji su dijelom organizacije bili i jučer, a to su: Viteški akordi, gospodarstvenik Miroslav Biljaka, heroina, baka Kata Kesten, osoblje KBC Split iz ratnih vremena, a predsjednik HNS BiH i HDZ BiH dr. Dragan Čović uručio je simboličnu sliku akademskog slikara Ante Mamuše sinu pokojnog dr. Slobodana Langa.

Kako je obilježena obljetnica pogledajte u galeriji:

IZVOR: www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU