17.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 3 srpnja, 2022

  Dr. Afan Halilagić: Osjećam potrebu i obavezu prije svega kao čovjek, sin, brat, otac, sugrađanin i kao doktor da vas upoznam

  ,,Dragi moji, osjećam potrebu i obavezu prije svega kao čovjek, sin, brat, otac, sugrađanin i kao doktor da vas upoznam sa nekim od neizbježnih činjenica vezanih za novi virus Covid-19.

  Svjedoci smo sve teže situacije u okolini a pogotovo u Italiji, gdje je samo danas preminulo 360 osoba. Svjedoci smo da se virus širi nenormalnom brzinom i urušava puno razvijenije sisteme od našeg. Stoga vas molim slijedeće:

  1. Obezbjedite hranu i higijenu za minimalno 30 dana
  2. Obezbjedite lijekove (standardnu terapiju ako je imate, +paracetamol tablete od 500 mg cca 2 kutije po osobi, za najmlađe paracetamol ili brufen sirup. Kupite toplomjer (elektroski toplomjeri usljed dugog nekorištenja mogu biti prazni stoga kupite jedan novi)
  3. OSTANITE U KUĆI, izolacija je ta koja prekida lančani prenos virusa, i jedini je poznati i efikasni oblik borbe protiv istog.
  4. Ne idite svojim roditeljima, njih također stavite u izolaciju i sve im obezbjedite, najmlađe im nemojte voditi bez obzira koliko su ih poželili.
  5. Koliko god vam bilo teško da ne vidite majku ili oca didu ili majku odolite iskušenju, istrajte 30 dana i uporno im namećite izolaciju. TAKO IM POKAŽITE DA IH VOLITE.
  6. provjetrite prostor u kojem živite svako jutro.
  7. Možete izići na balkon ili u dvorište no upamtite bez socijalnog kontakta.
  8. Nemojte posustati nakon 4. ili 5. dana svaki odlazak i socijalni kontakt je visoko opasan i nosi rizik od inokulacije virusa i potencijalni prenos na ukućane.
  9. Perite ruke toplom skoro vrućom vodom i sapunom oko 20 sekundi i više puta dnevno.
   10 virus se zadržava na metalnim podlogama i do 7 dana na odjeći i do 3 dana i sl… dakle ako ste vec morali izići tj napustili karantin potrebno je da svu odjeću odmah operete a cipele dezinficirate.
  10. Nemojte ići doktoru zbog ovog ili onog, svaki odlazak u zdravstvenu ustanovu povećava visestruko mogućnost da se zarazite.
  11. Slušajte i poštujte upute kriznog staba!
  12. U slučaju da dobijete simptome COVID 19 (grlobolja visoka temperatura glavobolja plitak dah) pozovite ovaj broj 037 316 – 753 (vrijedi za Bihać)
  13. 69 % ETANOL ALKOHOL je moćno sredstvo za dezinfekciju
  14. Čuvajte se, MOLIM Vas a posebno starije, PREKLINJEM Vas nemojte ih posjećivati u narednih 30 ak dana da bi ih posjecivali u narednim godinama. Budite odgovorni, upozoravam vas ovim putem da naš zdravstveni sistem nije spreman za “ovo” i da cemo se veoma brzo naći na koljenima. Prepušteni ćete biti sami sebi, nema junačenja, budite odgovorni. Zajedno možemo do pobjede!!!!!
   SRETNO!!!

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU