Državljani EU u Hrvatsku od danas mogu ulaziti s jednom primljenom dozom cjepiva

Novom odlukom hrvatskih vlasti državljani Evropske unije (EU) od danas će moći ulaziti u Hrvatsku i s jednom primljenom dozom cjepiva ukoliko je doza primljena prije više od 22 dana

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza danas su izmijenjene mjere prelaska granice za državljane zemalja EU-a, odnosno država i regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, naveli su iz Ministarstva turizma i sporta Hrvatske.

“Hrvatska je kontinuirano provodila različite epidemiološke mjere i pripreme za ovogodišnju ljetnu sezonu i ostatak turističke godine te smo sada u prilici postepeno ubrzavati protok turističkog prometa. Turističko tržište EU-a iznimno je važno, jer je riječ o zemljama koje čine više od 80 posto stranog turističkog prometa u Hrvatskoj. Uz sve korake koje smo poduzeli od početka godine, projekt ‘Safe stay in Croatia’, postavljanje dodatnih punktova za testiranje turista, sufinanciranje testova kao i cijepljenje turističkih djelatnika koje je u tijeku, stvoreni su uvjeti kojima jačamo našu prepoznatljivost sigurne destinacije te se generira sve veća potražnja. U narednim danima nastavit ćemo intenzivno komunicirati s brojnim zemljama oko procedura prelaska granica kako bi se turistički tokovi mogli odvijati što kvalitetnije te kako bi naši gosti mogli što prije početi uživati u Hrvatskoj”, istakla je hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom odluke Stožera civilne zaštite.

Prema podacima iz sustava eVisitor, turistički promet koji se ostvaruje s područja zemalja EU-a i država članica schengenskog prostora činio je oko 80 posto turističkog prometa stranih državljana u pretpandemijsko vrijeme, dok je prethodne godine dosegao čak i 90 posto ukupnog prometa stranih državljana.

“Tijekom posljednjih deset dana turistički promet kontinuirano raste te je tako pred protekli vikend prvi put premašen broj od 100.000 turista u jednom danu pri čemu su trenutno najbrojniji gosti u Hrvatskoj iz Njemačke (55.000), Austrije (8.500), Poljske (8.000) i Slovenije (6.000)”, kažu iz ministarstva.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU