12 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Dug raste iz godine u godinu: Svaki građanin BiH dužan 2675 KM

Posljednji podaci Centralne banke BiH pokazuju da su, zaključno s martom ove godine, sektoru stanovništva bile plasirane ukupno 9,4 milijarde KM, od čega se više od sedam milijardi KM odnosi na nenamjenske kredite, piše Večernji list BiH.

Usporedbe radi, svaki građanin BiH je, u odnosu na 2013., lani bio zaduženiji za čak 600 KM. Prema podacima Centralne banke BiH, prije pola desetljeća kreditna zaduženost po stanovniku iznosila je 2010, a u martu ove godine 2675 KM.

Sve češće se događa da se građani zadužuju da bi vratili stare kredite jer nisu u stanju plaćati rate. Čak 73,1% bh. građana redovito posuđuje novac, tačnije za većinu dodatni udar na kućni budžet predstavlja svaki iznenadni trošak veći od 50 KM. Zbog toga su se prisiljeni zaduživati pa kad prime plaće ili penzije, vraćaju dug ili plaćaju rate, i tako ukrug.

Oni kojima treba manje novca, mogu se snaći kod rođaka ili prijatelja, dok oni kojima trebaju veće svote moraju dizati kredite.

Prema podacima CB BiH, stanovništvo BiH, po ročnoj strukturi, uzelo je manje od 10% kratkoročnih kredita.

- Oglašavanje - dug raste iz godine u godinu: svaki građanin bih dužan 2675 km

Krediti za kupnju automobila u martu ove godine iznosili su 8,8 miliona KM, što je približno iznosu od prije tri godine. Krediti za popravak postojećih stambenih jedinica u istom mjesecu su iznosili 46,7 miliona KM, za razliku od 2015. kada su bili veći od 65 miliona KM. S druge strane, krediti za izgradnju ili kupnju novih stambenih jedinica bili su nešto veći od milijardu KM, što je rast od 11% u odnosu na decembar 2017. Za kupnju postojećih stambenih jedinica krediti su iznosili 683,1 milion KM ili 13,3% više nego krajem 2017. Samo 2% kredita odobrenih stanovništvu odnosi se na poduzetništvo.

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima