DUKAN DIJETA I OPSESIJA SLAVNIH Kejt Midlton živi na njoj, Džej Lo je transformisala poslije rođenja blizanaca

Dukan dijeta jedna je od najpopularnijih proteklih godina, a ni poznate ličnosti joj nisu odoljele, pa mnoge poznate dame tvrde da je takav način ishrane zaslužan za njihov atraktivan izgled.

Poznato je da ovaj režim ishrane omiljeni brazilskoj manekenki Žizel Bundšen kada želi da smrša, kao i da joj je dugo bila odana Dženifer Lopez, koja je navodno uz Dukan dijetu smršala nakon rođenja blizanaca Maksa i Eme, a obe ih je namamio isti slogan – „Jedite šta želite i trajno smršajte“.

Najpoznatija obožavateljka Dukan dijete svakako je princeza od Velsa Kejt Midlton, koja, tvrde upućeni, uz nju održava istu tjelesnu težinu već godinama, uprkos tome što je na svijet donijela troje djece. Navodno je Kejt velika ljubiteljka ovsenih pahuljica za doručak, koje su veoma važne u Dukanovoj dijeti.

Šta je Dukan dijeta?

Ovaj način ishrane osmislio je francuski nutricionista doktor Pjer Dukan tokom 70-ih godina prošlog veka, a uglavnom se navodi da je u pitanju režim za „brz i trajan gubitak kilograma bez gladovanja“.

Koja su pravila Dukan dijete?

Dijeta Pjera Dukana sastoji se od četiri programa ishrane koji se drže jedan za drugim i u potpunosti se razlikuju.

Na samom početku se mršavi naglo, a potom slijede režimi ishrane koji sprečavaju da se izgubljeni kilogrami vrate. U pitanju je visokoproteinska ishrana s malo ugljenih hidrata, u kojoj se preporučuje povećan unos tečnosti i bilo kakva fizička aktivnost, u tajanju od makar 20 minuta dnevno.

4 faze Dukanove dijete

1. faza ― faza napada (1-7 dana)

Dijetu započinjete konzumiranjem neograničenih nemasnih proteina i jedne i po kašike ovsenih pahuljica dnevno.

Jedu se proteini životiljskog i biljnog porekla, uključujući meso, ribu, mlijeko i mliječne proizvode, jaja, iznutrice, ovsene pahuljice…

2. faza ― faza plovidbe (1-12 mjeseci)

Proteinima se dodaje povrće, a preporučuje se da se nemasni proteini jednog dana zamene posnim proteinima, a drugog povrćem bez skroba, kao i da se svakog dana jedu po dvije kašike ovsenih pahuljica.

Ona traje duže od prve faze, nastavlja sagorijevanje masti i dovodi do željene težine.

Jede se sve što je dozvoljeno u prvoj fazi, s tim što se uvodi određena vrsta povrća (sirovog i kuvanog) bez ograničenja u količini i vremenu konzumiranja. To su paradajz, krastavce, rotkve, špinat, luk, mahunarke, pečurke, zelje, šargarepa, celer, patlidžan, blitva, sve vrste zelenih salata, tikvice… Zabranjeni su krompir, kukuruz, grašak, bob, pasulj i sočivo.

3. faza ― faza konsolidacije (5 dana za svakih 500 g izgubljenih u fazama 1 i 2)

Neograničeno se jedu nemasni proteini i povrće, malo ugljenih hidrata i masti, s tim što se nemasni proteini jedu samo jedan dan nedeljno, a 2,5 kašike ovsenih pahuljica svaki dan.

Ovo je tranzicija ka konačno stabilizaciji telesne težine, nakon što je cilj već postignut, ali se nastavlja s režimom da se kilogrami ne bi vratili.

Namirnicama koje se već jedu dodaju se voće, nagradni obroci i jedan čisto proteinski dan, kao i dve porcije skrobnih proizvoda nedeljno, uključujući testeninu, pirinač, sočivo, krompir).

4. faza ― faza stabilizacije (neograničeno)

I dalje je samo jedan dan u nedjelji čisto proteinski, a prate se smjernice iz faze konsolidacije, uz nešto opuštenije pridržavanje pravila sve dok je težina stabilna. Ovsene pahuljice se povećavaju na 3 kašike dnevno.

Osoba koja se pridržava dijete do ove faze već je usvojila zdrave navike i preporučuje joj se svakodnevno konzumiranje tri supene kašike zobenih mekinja, koje smanjuju apetit i produžavaju osjećaj sitosti.

Sve četiri faze su jednako važne i nijedna ne smije da se preskoči.

Da li je Dukan dijeta bezbjedna?

Britanska asocijacija dijetetičara pre desetak godina ju je uvrstila u listu pet „pomodnih dijeta“ koje bi trebalo izbjegavati, ocjenjujući je kao opasnu, a mišjlenja o njoj su svakako podijeljenja.

Još uvijek nema dovoljno naučnih istraživanja o djelotvornosti i bjezbednosti Dukanove dijete, ali joj medicinska platforma Healthline na osnovu dostupnih podataka daje ocjenu 1,63 od 5.

U istaživanju čiji su nalazi objavljeni 2015. u medicinskom magazinu Annals of the National Institute of Hygiene učestvovale su Poljakinje koje su pratile Dukanovu dijetu i jele oko 1.000 kalorija i 100 g proteina dnevno. Izgubile su prosječno 15 kg za 8-10 nedelja, navodi se u studiji, ali je važno napomenuti da je 1.000 kalorija malo za većinu žena i da najnovije smjernice preporučuju najmanje 1.600 kalorija za dan odraslim osobama da bi bile zdrave.

Naglasak Dukan dijete na obroke s visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata može doprineti njenoj efikasnosti jer istraživanja pokazuju da su takvi obrasci korisni za kratkoročni gubitak težine.

Međutim, Dukanova ishrana se razlikuje od drugih sličnih dijeta u kojima se naglašava potreba za proteinima jer ima i vrlo malo masti i ugljenih hidrata, pa s njom treba biti vrlo oprezan i ni slučajno se ne upuštati u takav sistem mršavljenja bez konsultacije s ljekarom. Naravno, ni slučajno ne unosite samo 1.000 kalorija dnevno jer ishrana na taj način neće biti ni uravnotežena ni raznovrsna, a to su glavni preduslovi za zdravo mršavljenje.

BONUS VIDEO:

DUKAN DIJETA I OPSESIJA SLAVNIH Kejt Midlton živi na njoj, Džej Lo je transformisala poslije rođenja blizanaca appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU