Duraković zeničkim školarcima održao predavanje o genocidu u Srebrenici

Bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković bio je gost predavač na današnjem času historije za učenike tri zeničke srednje škole o temi “Genocid u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenica”, piše Fena.

Duraković je preživjeli svjedok stradanja Bošnjaka tog podrinjskog grada u genocidu počinjenom u julu 1995. godine, kada je, kako je kazao, bio uzrast učenika Tehničke škole, Srednje mješovite škole Mladost i Srednje škole za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Zenica kojima je u Sportskoj sali Bilmišće održao predavanje o tim događajima.

-Sjećanje je težak društveni proces. Dakle, zaborav je vrlo lak – dovoljno je samo da ne mislite nešto i vi ćete zaboraviti. Ovdje je jako važno da se konačno, 25 godina nakon genocida, bavimo i pravimo žive oblike sjećanja. To je najveći garant u prevenciji najvećih zločina, to jest genocida. Da se ono što se nama desilo u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, Bošnjacima prvenstveno kao kategoriji ljudi nad kojima je počinjen genocid, više nikada ne dogodi – izjavio je Duraković.

On je napomenuo kako je ovakav, sistemski pristup čuvanja sjećanja na Srebrenicu, odnosno na genocid u Srebrenici, odličan put i primjer svim drugim kako novim naraštajima dočarati pravu sliku.

-Da dobiju realnu i pravu sliku činjenica šta se u stvari tamo desilo, a ne da slušaju različite političke narative. Vidite kakvo je stanje na političkoj sceni u BiH. Dok, s jedne strane, imate sistemsko negiranje i relativiziranje onog što je bilo, s druge je strane naša obaveza da svoje buduće generacije obrazujemo da znaju šta se to, u stvari, nama desilo – istakao je Duraković.

Ministar obrazovanja Vlade Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić podsjetio je kako će od ove godine u svim završnim razredima srednjih škola u tom kantonu biti održan historijski čas na istu temu te da je ovo početak realizacije Momoranduma kojeg je njegovo ministarstvo potpisalo sa Upravnim odborom Memorijalnog centra Potočari.

-Ovakva se predavanja trebaju održavati kontinuirano i sve škole trebaju biti uključene, ali ne samo škole nego i cjelokupna javnost. Trebamo pokazati svijetu šta se desilo u Srebrenici i konstantno to trebamo ponavljati – kazao je ministar Kozlić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU