Dva deminera teže ranjena na lokalitetu Nekopi

Dva deminera, uposlenika kompanije MAG, danas su ranjena prilikom eksplozije tokom deminiranja na lokalitetu Nekopi kod Goražda.

Riječ je o N.K iz Foče i U.Z iz Tarčina koji su zadobili teže povrede nogu, a prva pomoć ukazana im je u Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde.

– Povrede su ozbiljne i mi smo im pružili adekvatnu pomoć. Obzirom da je jedan osiguranik RS-a, prebačen je u bolnicu u Foči, a drugi je transportovan u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na daljnje liječenje. Obojica su van životne opasnosti i bili su prisebni i komunikativni kada su dovezeni – kazao je dežurni doktor Urgentnog centra Kantonalne bolnice Goražde dr. Ali Gavrankapetanović.

– Deminiranje na lokalitetu Nekopi počeo je od oktobra prošle godine uz finansijsku podršku američke vlade – potvrdila je Feni pomoćnica gradonačelnika za CZ Samira Drakovac.

– Incident koji se danas desio potvrđuje da je riječ o zagađenom terenu i opasnom zadatku a u pitanju je površina od dva miliona metara kvadratnih, a poslovi deminiranja povjereni su kompaniji MAG i trebali bi trajati do septembra ove godine. To je jedna od prioritetnih lokacija za deminiranje na području BPK Goražde gdje žive povratnici bošnjačke i srpske nacionalnosti koji se bave poljoprivredom i stočarstvom i  svakodnevno su izloženi riziku – kazala je Drakovac.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU