Dva miliona eura granta za poddionicu Počitelj – Zvirovići – TNTPortal

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu za tehničku pomoć između Bosne i Hercegovine, JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar i Evropske investicione banke (EIB) u vezi s konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora 5c u BiH (poddionica Počitelj – Zvirovići) VB19-BIH-TRA-01.

Riječ je VBIF grantu (Investicioni fond za zapadni Balkan) – doprinosu Evropske unije vrijednom dva miliona eura, koji će biti implementiran putem EIB-a, a namijenjen je finansiranju izvođačkog projekta za poddionicu Počitelj – Zvirovići, ukupne dužine 11,1 km na Koridoru 5c. Izvođački projekat je smjernica za novu aplikaciju za tehničku pomoć za nadzor nad radovima u iznosu od pet miliona eura.

Izgradnjom ove poddionice, uz podizanje bezbjednosti i kapaciteta ceste, skratit će se putna udaljenost za oko pet kilometara duž Koridora sjever – jug, između Počitelja i južne granice s Hrvatskom, pa se uz uštede vremena putovanja za oko 40 posto, između ostalog, očekuje i smanjenje saobraćajnih nesreća i zagađenosti zraka.

Ukupna vrijednost Projekta je 124.159.006 eura, od čega je zajam EIB-a 100 miliona eura, grant VBIF-a pet miliona eura, vlastiti doprinos 17,159 miliona eura i grant VBIF-a od dva miliona eura – doprinos Evropske unije.

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

TNTPortal / FENA

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU