Džaferović i Novalić pohvalili način borbe protiv zaraze Vlade ZDK

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić prilikom današnje posjete sjedištu Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) pohvalili su poduzete mjere, napore i rezulatate tog kantona u borbi protiv koroanvirusa.

Džaferović je istakao kako su Vlada, Krizni štab i medicinska struka ZDK-a dobro odgovorili na izazov pandemije koronavirusa.

  • Njihova akcija, zajedno, naravno, sa akcijom entitetskih i državnih vlasti, donosi rezultat. Možemo da kažemo da je spriječen nagli rast pandemije, a svima nam je bio cilj da se, prije svega, to postigne – da se spriječi nagli rast, kako bismo mogli da je kontroliramo, jer naši zdravstveni kapaciteti nisu takvi da bi mogli podnijeti nagli rast pandemije – kazao je Džaferović, koji je pozvao građane da se strogo pridržavaju mjera, uputa i naredbi nadležnih institucija.

Federalna vlada je, napomenuo je Džaferović, uspješno riješila pitanje nabavke nedostajuće medicinske opreme i testova, a u narednim bi danima trebalo stići i 100 respiratora te rasporediti po zdravstvenim ustanovama u FBiH.

  • Poduzimaju se i ekonomske mjere kako bi se zaštitila naša proizvodnja, kako bi što manje pao bruto-društveni proizvod. Vidim da je i kantonalna vlada u ZDK vrlo ozbiljno i odgovorno postupila tome. Ono što nam svima danas treba, to je da budemo solidarni koliko god je to moguće. Da svi zajedno podnesemo teret ove ekonomske krize, koja već nastupa i koja će, i nakon što prestane pandemija, biti na sceni – poručio je Džaferović.

Zajednički će se morati podnijeti teret krize, a najviše, smatra Džaferović, treba da podnesu oni koji najviše i imaju te da treba krenuti od najvećih plaća, a nikako dirati u prava ugroženih kategorija- penzionera, invalida i ljudi kojima je potrebna pomoć.

  • Neki dan sam čuo, i to je za mene bila nevjerovatna vijest, da se neko usudio da izgovori, da treba da smanjivati penzije i invalidnine. Do toga ne smije doći. Moramo učiniti sve da do toga ne dođe i ja se nadam da više nikada u javnom prostoru BiH nećemo čuti, ni kao vijest, takvu vrstu bezobrazluka – upozorio je Džaferović.

Premijer Novalić je istakao kako su danas od svojih domaćina čuli neke zanimljive ideje, koje se mogu implementirati i na drugim kantonima. On je napomenuo da će 200 miliona KM kredita koji će dodijeliti Međunarodni monetarni fond rasporediti kantonima, kako bi održali stabilnim sisteme “zdravstva, sigurnosti i civilne zaštite”. ZDK-u će od tog kredita pripasti oko 32 miliona KM te 16 respiratora, koliko pripada po broju stanovnika, što će biti kriterij za raspodjelu.

  • To je prioritet, da kantoni moraju održati ta tri sistema funkcionalnim, jer nam, zapravo, preko njih ide borba protiv pandemije koronavirusa- podvukao je Novalić, koji je napomenuo da Vlada FBiH čini ekonomske poteze za spas radnih mjesta.

Novalić je posebno istakao da su čuli “zanimljiv prijedlog vezano za karantine, koji se u ovakvoj formi, zapravo, ne mogu ili se vrlo teško mogu organizirati”. I puno koštaju.

  • U pogledu zdravstvenog sistema, više rizikujemo sa karantinima nego što je to bila samoizolacija. Tako da ćemo, naravno, tu informaciju vratiti na Federalnu upravu civilne zaštite da se razmotri zenički “kliše” tretiranja koronavirusa. Očito je da je najuspješniji – smatra Novalić, koji zbog toga smatra da neka rješenja treba prepisivati iz ZDK-a. Zbog toga su, napomenuo je Novalić, za prvu posjetu kantona upravo i izabrali ZDK, jer je taj kanton prvi uradio i rebalans budžeta te sopstevenu snagu usmjeravati na rješavanju problema.

Premijer ZDK-a Mirza Ganić podsjetio je da su jedan od prvi kantona koji je krenuo sa radom Koordinacionog tijela Kriznog štaba Ministarstva zdravstva te poduzeli set mjera, koje su osigurale dobru saradnju svih nivoa vlasti, civilne zaštite i zdravstvenog sistema. Usvojen je reabalans, a najavio je da će se sutra se na sjednici vlade naći i Program utroška sredstava.

  • Sufinansirat ćemo 50 posto plaće za mjesec mart, za april će ići sufinansiranje minimalne plaće u iznosu od 407 KM- istakao je Ganić, koji je dodao kako su se oslonili na vlastite snage. Ohrabrujuće je, zbog mogućnosti planiranja daljnjih aktivnosti u dijelu ekonomije i zdravstva, da će moći računati na novac iz sredstava kredita MMF-a.
  • Jako bitno je doći do izvora finansijskih sredstava, obzirom da je evidentno smanjeno punjenje budžeta. Po analizi koju imamo, radi se o, negdje 65-70 posto punjenja budžeta. Već smo ranije najavili sljedeće rebalanse i ministri su dobili zadatak da rade na novim rebalansima, koji će kresati sve ove stvari koje, u stvari, ne trebaju. Sigurno će i Vlada ZDK ići da, prvo sami sebi smanjimo place, a, onda, ostalo ćemo pripremati i definisati sukladno realnim izvorima finansijskih sredstava koje budemo imali na raspolaganju – poručio je Ganić.

Zajednička delegacija Predsjedništva BiH, Vlade FBiH te Vlade i Skupštine ZDK, nakon sastanka u sjedištu ZDK-a, zaputila se u posjetu najvećem bh. izvozniku, kompaniji ArcelorMittal Zenica, te Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).

KBZ bi uskoro trebala postati univerzitetski klinički centar i tako postati validna baza za studente Medicinskog fakulteta Univerziteta Zenica.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU