13.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Džaferović, Novalić i Ganić posjetili ArcelorMittal Zenica

Jučer, 13.4.2020. je ArcelorMittal Zenicu posjetila visoka delegacija, koju su predvodili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, premijer FBiH Fadil Novalić, premijer ZE-DO kantona Mirza Ganić, predsjedavajući Skupštine ZE-DO kantona sa svojim saradnicima.

Generalni direktor Kompanije Nikhil Mehta pozdravio je ugledne goste i zahvalio im što su posjetili našu Kompaniju i podržali nas tokom tako kritičnog perioda. Također ih je upoznao s najvažnijim činjenicama o ArcelorMittal Zenica, iznoseći detalje o doprinosu, poslovanju i izazovima, posebno u okolnostima pandemije prouzrokovane virusom COVID-19.

Objašnjeno je da je Kompanija pod pritiskom zbog troškova, kao i prodajnih cijena, te nedostatka potražnje. Kupci već imaju izazove u plaćanju računa, a postojeće tržište je nestabilno. Ali prije svega, uprkos mnogim mjerama predostrožnosti koje je poduzela Kompanija, ako virus uđe u Kompaniju, to može uzrokovati ogromne posljedice i po zdravlje radnika AMZ-a, održivosti proizvodnje i Kompanije.

Stoga je od predstavnika sve tri vlade zatražena podrška u okviru njihovog domena rada, uglavnom u:

  1. Smanjenju cijene prirodnog gasa
  2. Smanjenju cijene električne energije
  3. Smanjenju cijene željezničkog prijevoza
  4. Podrška u plaćanju doprinosa u slučaju pada proizvodnje
  5. Produženje roka za plaćanje dobavljačima sa 45 na 90 dana
  6. Izuzeće plaćanja PDV-a na uvoz koji se kompaniji vraća u roku od dva mjeseca, ali stvara problem sa novčanim tokom.

Gospodin Džaferović je na sastanku izjavio:

Hvala vam, prije svega, na prijemu i na ovom detaljnom predstavljanju svih aspekata poslovanja ove izuzetno važne kompanije za nas u ovom teškom vremenu. Došli smo da vidimo kako stoje stvari i hvala vam, jer su sada stvari mnogo jasnije. Svi su zaposleni, 20% ljudi je kod kuće i plaćeni su kao da rade. I dalje dajete podršku lokalnoj zajednici, što je vrlo važno, kako kroz ovaj projekt nove Toplane u gradu, tako i kroz druge projekte. Plemenita je stvar što ste se odlučili za besplatno grijanje nakon 15. aprila, hvala vam na tome! Smatramo da ste dobar građanin grada Zenica, to je neka vrsta društvene odgovornosti. Vidim da investirate u projekte održavanja čistog okoliša. To je jedan put koji se mora slijediti. Naravno, u slučaju da Kompanija uđe u recesiju, učinit ćemo sve da joj pomognemo da uspješno posluje, jer je ova kompanija od vitalnog značaja za zemlju.”

Gospodin Novalić prepoznao je da je Kompanija od posljednje posjete u septembru 2019. godine očito postigla napredak, posebno u pogledu zaštite okoliša, završavanjem drugog hibridnog filtera na Aglomeraciji, Sistem sekundarnog otprašivanja na BOF čeličani je doveden u završnu fazu i ostvaren je napredak u izgradnji Toplane Zenica. Obećao je podršku i u razgovoru s BH Gasom i Elektroprivredom, kao i s Federalnim željeznicama. Naglasio je da je, prema novom Zakonu o ublažavanju ekonomskog utjecaja, već propisano kako se Društvo može podržati povratom doprinosa u visini od 245 KM po zaposlenom ako se poslovanje smanji za 20% ili više.

Kantonalni premijer, gospodin Mirza Ganić, također je pružio svu podršku u okviru svoje nadležnosti. Izjavio je da Zeničko-dobojski kanton zaista vodi računa da ovo preduzeće dobro funkcioniše i kada god je to moguće, bit će na raspolaganju ArcelorMittal Zenica.

džaferović, novalić i ganić posjetili arcelormittal zenica
džaferović, novalić i ganić posjetili arcelormittal zenica

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU