Džaferović: SDA ne blokira formiranje novih vlasti, naprotiv (VIDEO)

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović izjavio je na pres-konferenciji da ta stranka ne blokira proces forimiranja nove državne izvršne vlasti, naprotiv.

Za SDA, ustvrdio je on, uspostava novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine može početi odmah  pod uvjetom da se poštuju Ustav i zakoni zemlje.

Onaj ko stvarno blokira proces je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), po Džaferovićevim riječima, a predsjednik te stranke Milorad Dodik, ujedno predsjedavajući Predsjedništva BiH, odgovoran je i za rijetko sazivanje sjednica tog tročlanog državnog tijela.

Za SDA, ističe Daferović, nije problem da predsjedavajući budućeg saziva Vijeća ministara bude iz Republike Srpske, pa ni iz SNSD-a, ali onaj ko bude obavljao dužnost, treba da poštuje Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, dodao je.

SDA traži odmah formiranje novog saziva Vlade Federacije BiH, izjavio je također Džaferović, potpredsjednik SDA, te dodao da SDA poziva Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH da ponudi izmjene Izbornog zakona koje bi bile u skladu s evropskim standardima. Ako to ne može učiniti odmah, SDA je spremna na zajedničko traženje takvih rješenja do kraja ove godine.

Na ovoj pres-konferenciji SDA obratio se i potpredsjednik stranke Denis Zvizdić, predsjedavajući aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, riječima da je na sjednici tog vijeća zaključeno da Bosna i Hercegovina ubrzo neće moći prekoračivati limite u zbrinjavanju migranata i da će maksimalno biti poduzeto sve u nastojanju da zemlja ne bude više na migrantskoj balkanskoj ruti.

Treba postići, dodao je, sporazum entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Ministarstva sigurnosti BiH o angažiranju više stotina policajaca u ispomoć graničnoj policiji.

Nije isključio ni da će od Predsjedništva BiH biti zatražena podrška o angažiranju vojske bez oružja na određenim graničnim prijelazima koji se koriste za ilegalne ulaske migranata.

Po Zvizdićevim riječima, neophodno je ravnomjerno rasporediti teret migrantske krize na cijelu BiH kako se ne bi koncentrisala samo u Federaciji.

Izrazio je podršku prijedlozima iz Unsko-sanskog kantona o novim lokacijama migrantskih prihvatnih centara izvan urbanih dijelova.

Zvizdić napominje i da treba modernizirati legislativu o migracijama i azilu, a u ovom trenutku, maksimalno pojačati sigurnost istočne granice BiH u odnosu na novi priliv migranata.

Od 1. januara 2018. godine do danas, više od 30.000 migranata je ušlo u Bosnu i Hercegovinu, podsjetio je Zvizdić i dodao da je tzv. balkanska migrantska ruta zapravo kretanje ovih ljudi iz Grčke u želji da se prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu, domognu ponovno Evropske unije.

Na današnjoj pres-konferenciji obratio se i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Fadil Novalić, aktuelni premijer Federacije BiH, obrazloživši dvije teme sa sjednice Federalne vlade.

S dnevnog reda je povučeno pitanje izbora novog direktora Federalne uprave policije, kazao je, budući da je aktuelna vlada u tehničkom mandatu, a u budućem sazivu, treba imenovati ministra unutrašnjih poslova pa onda direktora FUP-a.

Više od pola vremena na sjednici Vlade bilo je posvećeno godišnjem planu preduzeća Autoceste FBiH, kazao je također Novalić. Postoje finansijske, projektne i druge pretpostavke za ubrzanje aktivnosti na autocestama i došlo je do preinake koncepta, odnosno “da se vratimo na M-17”.

Novalić je najavio da će za dvadesetak dana, radi tog plana, biti izrađen prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta, kao i zbog namjeravanog donošenja zakona o demobilisanim borcima. Nakon rebalansa budžeta FBiH za 2019., treba donijeti i rebalansirani plan Autocesta za ovu godinu.

Novalić je rebalansom budžeta najavio i odvajanje pedesetak miliona za izgradnju tunela Hranjen kako bi za tri godine bila ‘protočna’ ova putna konekcija Goražda sa Sarajevom koja bi sadašnje putovanje između tih destinacija smanjila, kako je kazao, za dvostruko manje vremena.

(FENA) M.B.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU