Džano: U septembru se očekuje početak gradnje Pritvorske jedinice

Do septembra se očekuje da počne gradnja savremenog kompleksa Pritvorske jedinice na lokalitetu Igman – potvrdila je za Fenu Ozana Džano rukovodilac pravne službe u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo.

Kaže da će kompleks činiti četiri zgrade: upravna zgrada, zgrada policije, servisna zgrada i zgrada posebne pritvorske jedinice sa svojom pratećom infrastrukturom.

Pored toga bit će sagrađen parking za posjetioce i osoblje zavoda, što do sada nije bila praksa.

– Što se tiče gradnje sve poslove radimo paralelno, kao i raspisivanje vlastitih tenderskih procedura, a to je gradnja savremene trafostanice na koju će se moći priključiti svih navedeni objekti. Zatim priključak vode i kanalizacije, što je važno pitanje u pogledu odvođenja otpadnih voda. Ovaj lokalitet do sada nije imao riješeno pitanje vode i kanalizacije tako da smo svojim gestom dobre volje omogućili da se nekih 100 domaćinstava priključi na vodovod odnosno kanalizaciju kada počnemo izvođenje radova – rekla je Džano.

Za sve radove, ističe, da Kazneno-popravni zavod ima pribavljene građevinske dozvole.

– Sve poslove smo radili uz velike napore i želim se zahvaliti Vladi Federacije i Delegaciji Evropske unije u BiH što su prepoznali značaj ovog projekta u realizaciji KPZ Sarajevo. Prema raspoloživim podacima federalni ministar pravde Mato Jozić je inicirao osnivanje tima stručnjaka iz pojedinih sfera dok je direktor KPZ Sarajevo Faruk Zubčević operacionalizirao ovaj zadatak, što je u konačnici rezultiralo izvanrednim rezultatima – poručila je Džano. 

Delegacija EU je objavila tender za izbor izvođača radova i polovinom ove godine će izabrati firme koje će graditi kompleks najveće pritvorske jedinice u ovom regionu.

Izgradnjom Pritvorske jedinice trajno će se riješiti problem prebukiranosti Zavoda, odnosno riješiti dodatni problem nedostajućih kapaciteta za rad Kantonalnog tužilaštva, Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu.

Da bi se počelo sa izgradnjom Kazneno-popravni zavod Sarajevo je realizovao upis u gruntovne knjige 500 dunuma na Vladu Federaciji BiH.

Sve aktivnosti urađene uz koordinaciji sa Antikorupcionim timom Vlade FBiH i  u skladu sa Strategijom borbe protiv korupcije i Akcionim planom 2017-2020/21. godina.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU