Džebić: Iran je bio primoran odgovoriti nakon napada na njihovu ambasadu u Damasku

Gost Sarajevske špice bio je Dean Džebić, vojni analitičar.

Napad Irana na Izrael

-Odnos između Izraela i Irana je odnos koji ima jednu prilično tegobnu historiju. Od 1979, Islamska revolucija i dolazak Homeinija u tu državu i svrgavanje šaha Pahlavija, a to je stvorilo pretpostavke za antagoniziran odnos između te dvije države koji se od tada do danas ogleda kroz cijeli niz sukobljavanja, neposrednog ratovanja, ali i direktnih operacija u kojima učestvuje Iranska revolucionarna garda i obavještajne zajednice obje države. Dakle, jedan sukob koji zaista teče bez da je ikada formaliziran zvaničnim ratom – istakao je Džebić.

Promjena geopolitičke realnosti u svijetu

-Svaki događaj, a naročito događaj ovakvog tipa, jedan incidentni napad, može da promijeni određene okolnosti. Međutim, prostor Bliskog Istoka je i više nego složen da bi ga jedan događaj mogao tako kopernikanski promijeniti. S druge strane, Iranska revolucionarna garda, odnosno Iran je bio primoran odgovoriti nakon napada na iransku ambasadu u Damasku. U tom pogledu, apsolutno se očekivalo, praktički, mi smo imali odbrojavanje do tog napada i ne znajući kakvom će silom i na kakav će način on biti izveden – kazao je Dean Džebić.

-Izveden je na takav način da je više imao simboličku poruku, da je imao namjeru da na neki način pokaže mišiće Iranske revolucionarne garde, da je sposobna da unatoč vrlo složenom i sofisticiranom sistemu protiraketne odbrane Izraela da pogodi određene ciljeve u Izraelu. Naravno s različitom preciznošću i s različitim efektima, ali svakako ovaj napad je i neka vrsta simboličkog sudejstva s borbom Hamasa u pojasu Gaze. S tim naravno ne treba biti nimalo naivan da je on izveden iz neke filantropije zbog naroda koji strada u pojasu Gaze. Iran je samostalna država koja tendira postregionalnom silom i koja sve svoje korake u međunarodnim odnosima, kako na regionalnom, tako i na međunarodnom planu, podređuje nekim svojim potrebama, strategijama i u tom pogledu Bliski Istok nam je ponovo pokazao da ta neka vrsta zajedničkog odnosa, pripadnosti istoj vjeri, kulturi i jeziku, apsolutno ne mora značiti i determinisati neka savezništva koja su poprilično s tog aspekta neprirodna u tom dijelu svijeta – poručuje Džebić.

Mogućnost eskalacije sukoba

-Ovaj napad je zapravo put u eskalaciju sukoba, on sam za sebe nije eskalacija, ali može biti jedan od okidača za eskalaciju. Izrael, nema sumnje, će pronaći način da odgovori – istakao je Džebić.

Čitav razgovor o ovoj temi poslušajte u videu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU