-7.1 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Primjer Edisa Smajića poticaj za predaniji rad s djecom s poteškoćama u razvoju

  -

  Primjer dječaka Edisa Smajića pokazuje da se predanim radom i upornošću mogu ostvariti nevjerovatni rezultati. Ovom dječaku s dijagnozom ADHD sindroma, odnosno poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje, u njegovom životnom izazovu da prevaziđe poteškoće i postane tipično razvijeno dijete pomogle su aktivnosti u okviru Centra “Mali svijet“ iz Lukavca čiji je korisnik, i njegova učiteljica Šejla Ivanović.

  Piše: Maja Nikolić

  Ona je u razgovoru za Fenu ispričala da je Edis prije nekoliko godina u “Mali svijet“ stigao s prvom dijagnozom poremećaja iz autističnog spektra te da je imao fond od pet riječi, ali mu je naknadno ustanovljena dijagnoza ADHD sindroma.

  -Ja sam bila njegova terapeutkinja i nas dvoje smo počeli borbu kao da smo krenuli na otvoreno more i ne znamo gdje ćemo završiti. Edis je šest godina u tretmanu i rezultati su nevjerovatni. Puno je komunikativniji, kada je komunikacija spontana – kaže Ivanović.

  Ističe da joj je njegov primjer poticaj da predanije i s još većom radošću radi s djecom s poteškoćama u razvoju. Edis je danas, kaže, tipično dijete, kojem su doktori prije mjesec danas odlučiti “skinuti” dijagnozu ADHD sindroma.

  – Edis je moja snaga. Zamislite kako se osjećate kada doktorica kaže da Edisu skine dijagnozu – kaže Ivanović.

  Edis je svoju pažnju i način da se izrazi pronašao u umjetnosti te su nedavno njegovi crteži predstavljeni i na Međunarodnoj likovnoj koloniji Bistarac u Lukavcu.

  – Najviše volim slikati. Mislim da su umjetnici dobri ljudi. Volim crtati svoje prijatelje. Prijateljstvo među djecom je veoma važno. Imam mnogo prijatelja i mnogo rođaka – kaže ovaj dječak.

  Edisova učiteljica ističe da ADHD sindrom, kao i autizam ne smiju predstavljati tabu teme. Živjeti s autizmom je teško, posebno u BiH zbog predrasuda, a djeca s autizmom su, ističe, jako inteligentna i veoma osjećajna.

  -Trebamo ih samo dobro upoznati i uploviti s njima u tu borbu. Moja iskustva iz takvih borbi su nevjerovatna. Čak i u mom privatnom životu ova djeca su postala motivacija da čovjek nikada ne treba odustati – poručila je.

  Dodaje da joj je najveća životna satisfakcija radost djeteta koje joj se zahvali na zajedničkoj borbi.

  Centar “Mali svijet“ u Lukavcu danas je dom za brojnu djecu iz cijele Bosne i Hercegovine, a okuplja stručnjake – edukatore, rehabilitatore, psihologe, socijalne pedagoge. Smatraju da u svako dijete treba vjerovati i da svako dijete ima svoju priliku kroz život.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO