Ejuboviću potvrđena zatvorska kazna od 15 godina i deset mjeseci

Odlukom Vrhovnog suda Federacije BiH potvrđena je prvostepena presuda Almiru Ejuboviću, osuđenom na 15 godina i deset mjeseci zatvora za izazivanje saobraćajnog udesa u kojem su 29. juna 2018 godine poginule tri djevojke, a jedna teško povrijeđena.

Istovremeno, žalbe branitelja okrivljenog i zatupnika optužbe odbijene su kao neosnovane, potvrđeno je Feni u Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Okrivljenom Ejuboviću je, pored zatvorske kazne, izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od pet godina nakon odsluženja kazne.

U izdržavanje kazne okrivljenom će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru od 11. jula 2018. godine.

Ejubović je okrivljen za nesreću u kojoj su 29. juna 2018. godine na autoputu A-1 u Butilama kod Sarajeva stradale Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč.

Prvostepenom presudom je oglašen krivim što je – upravljajući svojim neregistrovanim putničkim motornim vozilom BMW X5, bez važeće vozačke dozvole, s postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim oznakama, krećući se iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji, svjestan da grubim kršenjem saobraćajnih propisa može dovesti u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, , ugrozio javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, krećući se brzinom od blizu 166 km/h na mjestu gdje je propisana brzina do 120 km/h, usljed čega je prouzrokovao smrt više osoba, dok je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

Optužnica, potvrđena početkom augusta 2018. godine, Ejubovića tereti za počinjenje teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 27. septembra 2018. godine, a prvostepena presuda izrečena je 20. decembra iste godine.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU