Eko forum: Javna rasprava o okolinskoj dozvoli

Obnovljena integralna okolinska dozvola za pogone i postrojenja kompanije ArcelorMittal Zenica istekla je početkom ove godine.

Dopunjeni zahtjev za izdavanje okolinske dozvole privrednog društva ArcelorMittal Zenica dostavljen je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma krajem mjeseca jula ove godine. Razlog je to i održavanja javne rasprave danas u organizaciji Eko foruma Zenica.

Prof. dr. Samir Lemeš, predsjednik UO Eko foruma ističe da je ArcelorMittal još u januaru prošle godine podnio zahtjev za obnovu okolinske dozvole, ali od marta važi novi Zakon o zaštiti okoliša, koji je strožiji od starog, tako da se započeti postupak trebao završiti po starom zakonu. Međutim, kako ističe Lemeš, stručni tim resornog ministarstva je ocijenio da podneseni zahtjev nije u skladu sa zakonom, zatraživši da se dopuni, što je učinjenu u novembru i julu ove godine.

„Mi insistiramo da se primjenjuje novi Zakon jer je dosta strožiji. U novom zahtjevu konačno je uključena deponija Rača, koja je godinama radila bez dozvole“, naglašava Lemeš.

Nezadovoljni su u Eko forumu, kako ističe naš sagovornik, i tim da u zahtjevu nisu objedinjene okolinske dozvole za Toplanu Zenica i ArcelorMittal, jer ta dva pogona, kako kaže, čine jedinstvenu tehnološku cjelinu.

Također, uložit će primjedbe i na granične vrijednosti na emisije štetnih čestica u vazduh, kako bi bile izjednačene sa ostalim koksarama u našoj državi, za koje kaže da su dosta niže.

Prema tvrdnjama Lemeša stručni tim koje je formiralo Ministarstvo donio je negativnu ocjenu na zahtjev i zbog nerealizovanih projekata i neispunjavanja obaveza od strane Mittala iz prošle okolinske dozvole.

Muratović Senad, stanovnik MZ Podbriježe, došao je na raspravu sa primjedbama koje se prvenstveno odnose na neispunjavanje obaveza pomenute kompanije kojim se obavezala prethodnom dozvolom.

„Moja najveća primjedba je da se ljudi izmjeste iz naselja. Nas ubi prašina, ne rade elektro filteri“, požalio se Muratović.

Predstavnici resornog ministarstva kao i kompanije ArcelorMittal nisu se odazvali pozivu na današnju javnu raspravu.

Podsjetimo da se primjedbe na dopunjeni zahtjev za izdavanje okolinske dozvole ArcelorMittal-u mogu se dostaviti u pisanoj formi u roku od 30 dana od dana javnog objavljivanja na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma. (M. H.)

The post Eko forum: Javna rasprava o okolinskoj dozvoli appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU