Elektronička laboratorijska bilježnica za sigurno praćenje podataka

Elektronička laboratorijska bilježnica (poznata i kao ELN) je program namijenjen zamjeni papirnatih laboratorijskih bilježnica. Laboratorijske bilježnice općenito koriste naučnici, inženjeri i tehničari za istraživanja, eksperimenata i postupaka izvedenih u laboratoriju. Laboratorijska bilježnica često se smatra pravnim dokumentom i može se koristiti na sudu kao dokaz.

Elektronička laboratorijska bilježnica nudi brojne pogodnosti kako za korisnika, tako i za organizacije; lakše ih je pretraživati, pojednostavljuju kopiranje podataka i izradu sigurnosnih kopija te podržavaju suradnju mnogih korisnika. ELN-ovi mogu imati kontrole pristupa i mogu biti sigurniji od papira. Omogućuju i izravno uključivanje podataka s instrumenata, zamjenjujući praksu ispisivanja podataka koji se spajaju u papirnatu bilježnicu. U principu znatno olakšava pristup informacijama i zabilježavanje istih.

Razne kategorije bilježnica za laboratorij

U ELN možete unositi protokole, zapažanja, bilješke i druge podatke pomoću računara ili mobilnog uređaja. ELN-ovi nude nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne papirnate bilježnice; olakšavaju dobre prakse upravljanja podacima, pružajući sigurnost podataka, reviziju i suradnju. Neki ELN-ovi također mogu upravljati popisima uzoraka, reagensa i drugih zaliha, kao i praćenje rasporeda održavanja opreme i održavanja. Uz to, neki ELN-ovi pružaju specijalne znanstvene alate za hemijsko crtanje ili molekularnu biologiju.

Nije svaka elektronička laboratorijska bilježnica jednaka, već se dijele u dvije kategorije:

-Specifični ELN-ovi sadrže stvari dizajnirane za rad sa određenim aplikacijama, znanstvenim instrumentima ili vrstama podataka.

-Interdisciplinarni ELN-ovi dizajnirani su da podržavaju pristup svim podacima i informacijama koje treba evidentirati u laboratorijskoj bilježnici.

elektronička laboratorijska bilježnica za sigurno praćenje podataka
sigurnost podataka u laboratoriju je izrazito bitna

Različiti oblici bilježnica i programa

Rješenja se kreću od specijaliziranih programa dizajniranih od temelja za upotrebu kao ELN, do modifikacija ili upotrebe općenitijih programa. Primjeri korištenja općenitijeg softvera uključuju upotrebu OpenWetWare-a, instalaciju MediaWiki-a (pokretanje istog softvera koji koristi Wikipedia) kao ELN-a ili upotrebu softvera za opće bilješke kao što je SciNote bilježnica.

ELN dolazi u mnogo različitih oblika. Mogu biti samostalni programi, koristiti model klijent-poslužitelj ili biti potpuno zasnovani na webu. Neki koriste pristup laboratorijskim prijenosnicima, drugi nalikuju blogu.

ELN bi trebao raditi s osnovnim mogućnostima generisanja podataka i arhiviranja. U idealnom slučaju, ove tehnologije podržavaju prirodne tokove rada za Vaša znanstvena istraživanja. Uobičajeni softver za analizu podataka može se direktno integrisati sa ELN-om tako da se svi dijelovi Vašeg eksperimenta mogu pohraniti na jedno mjesto. To omogućuje cjelovit prikaz svih zapisa o eksperimentima, analiza podataka i protokola.

Možete vidjeti detaljni prikaz eksperimenta i svih izvršenih izmjena i analiza. Korištenje ELN-a pruža transparentnost unutar Vaše istraživačke grupe, omogućujući ubrzavanje Vašeg otkrića.

Prednosti ELN-a

S obzirom na današnju digitalnu i globalnu kulturu, ironično je da laboratorijske bilješke ponekad mogu biti jedan od posljednjih dijelova istraživačkog procesa koji su se oduprli modernizaciji. Digitalne platforme usmjerile su i optimizirale veći dio današnjeg znanstvenog istraživanja i razvoja. Budući da su podaci i protokoli digitalni, oni su najkorisniji u softveru za automatizovane alate računalnih procesa. Ključ je automatizovati više ručnih aspekata digitalnih tokova rada, kad god je to moguće.

Znanstvenici rade u laboratorijima gdje laboratorijsku opremu kontrolišu računari za prikupljanje i analizu podataka, a jedna od poznatijih je SciNote. Potrebna je sigurna i pouzdana dokumentacija podataka i protokola (koja se ponekad naziva i metapodacima). Vodeće kompanije i akademski laboratoriji prihvatili su digitalnu paradigmu. Znanost se uvijek temeljila na podacima. Danas ga pokreće mnogo više podataka nego u prošlosti.

U prošlosti je praćenje podataka bilo znatno teže

Bilješke olovke i tinte bile su poštovane kao sveti stup historije u koji naučnici vjeruju i poštuju ga. Osjećaj jednostavnosti, pouzdanosti i inertnosti natjerao ih je da se odupru ovom dijelu modernizacije. Ritual rukom pisanih metoda praćenja i dijeljenje njihovih zabilježenih podataka stari je način bilježenja eksperimenata. Pomoću elektronskih laboratorijskih bilježnica naučnici mogu unositi, pohranjivati ​​i dijeliti svoje podatke prema potrebi. Tehnologija pruža veću sigurnost, tačnost i ponovljivost.

Prelazak u elektroničku laboratorijsku bilježnicu omogućuje organizovanije, čitljivije podatke u kombinaciji s vrhunskim vođenjem evidencije. Značajna ušteda vremena dolazi zbog pretraživosti i integriteta podataka. Ne možete se sjetiti koje ste laboratorijske instrumente koristili u tom eksperimentu prije pet godina, ali možete uvijek zaviriti u bilježnice poput SviNote? Brzo pretraživanje daje vam odgovor, umjesto da prelistavate sveske.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU