21.6 C
Sarajevo
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

  Elektroprivreda daje 50.000 KM radnicima samo da odu iz firme

  Osnov za obračun otpremnine biće prosječna plata radnika koja će se množiti sa koeficijentom a koji opet zavisi od radnog staža.

  Na primjer, za radnike od od tri do pet godina provedenih u ERS-u koeficijent iznosi 1,80 a za one koji imaju više od 25 godina radnog staža koeficijent iznosi 3,30.

  Zbir dvanaest prosječnih plata pomnoženih sa koeficijentom daće maksimalni iznos stimulativne otpremnine koju radnik može da dobije.

  Ratnim vojnim invalidima u zavisnosti od kategorije, otpremnine se uvećavaju od pet do 25 odsto.

  Zanimljivo je da će radnici koji na ovaj način napuste ERS u njega moći da se vrate ponovo nakon deset godina, naravno pod uslovom da su i dalje radno sposobni i potrebni preduzeću.

  Naime, Pravilnikom o stimulativnim otpremninama je definisano kako je to period u kojem oni ne mogu ponovo zasnovati radni odnos.

  Kako je već ranije rečeno, biće organizovano nekoliko javnih poziva za odlazak uz otpremninu.

  U prvom će se moći otići uz puni iznos, u drugom krugu će biti za 25 odsto manja a u trećem 50 odsto.

    Uoči Svjetskog dana okoliša - Do boljeg zdravlja kroz zaštitu okoliša

  Inače, konačna verzija Pravilnika o stimulativnim otpremninama bi svjetlo dana trebala ugledati nakon što bude usaglašen između distributivnih preduzeća i sindikalnih organizacija.

  Uprave distributivnih preduzeća Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske” su na sastanku održanom u Banjaluci utvrdile su smjernice za izradu konačnog pravilnika.

  Iz ERS-a je saopšteno da je usaglašen najveći mogući finansijski okvir sredstava koja mogu da se izdvoje za stimulativne otpremnine.

  “Reorganizacija je veoma važan korak za “Elektroprivredu Republike Srpske” i svjesni smo činjenice da sami moramo uspješno sprovesti taj proces do kraja s ciljem efikasnijeg poslovanja i boljeg pozicioniranja ovog preduzeća na regionalnom tržištu električne energije“, poručuju iz ERS-a.

  Zanimljivo, danas su u Banjaluci svoj sastanak imali i predstavnici sindikalnih organizacija ERS-a a glavna rasprava se vodila upravo oko procesa reorganizacije i otpremnina, prenosi Capital.

   

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU