Elektroprivreda na račun Grada Zenica uplatila 1,25 miliona KM za HE Janjići

Programom su izražene zajedničke namjere uspostavljanja partnerskih odnosa između Grada Zenica i Elektroprivrede BiH, radi ostvarenja obostranih ciljeva i koristi, razvoja Grada s jedne i realizacije razvojnih planova Elektroprivrede BiH s druge strane.

“Kroz Ugovor o realizaciji Programa prijateljskog okruženja kojim su precizirani odnosi, prava i obaveze ugovornih strana, način realizacije i dinamika finansiranja projekata iz Programa, kao i način rješavanja eventualnih sporova, Elektroprivreda BiH finansiraće 15 projekata iz oblasti putne i komunalne infrastrukture, sporta i kulture u mjesnim zajednicama Janjići, Gorica, Drivuša i Putovičko polje, koje gravitiraju objektima buduće Hidroelektrane ‘Janjići’”, kažu iz Elektroprivrede BiH.

Ističu da u provođenju pripremnih aktivnosti za početak izgradnje novih proizvodnih kapaciteta, Elektroprivreda BiH svoju društvenu odgovornost potvrđuje i ulaganjima u razvoj lokalnih zajednica i doprinosom u dostizanju boljeg životnog standarda građana.

“Finansiranjem izgradnje i rekonstrukcije putne i komunalne infrastrukture, ulaganjima u razvoj kulture, sporta i turizma te finasiranjem drugih projekata, Elektroprivreda BiH doprinosi unapređenju standarda i kvaliteta života građana i razvoju lokalnih zajednica koje gravitiraju lokacijama na kojima je planovima Javnog preduzeća planirana izgradnja novih elektroenergetskih objekata”, dodali su.

U izgradnju Hidroelektrane “Janjići” instalisane snage 15,75 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 77,26 GWh električne energije, Elektroprivreda BiH investiraće 110 miliona KM.

Projekt HE “Janjići” predstavlja doprinos Elektroprivrede BiH stabilnosti elektroenergetskog sektora i razvoju obnovljivih izvora energije u skladu sa međunarodnim obavezama države BiH.

Klix.baIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU