23.8 C
Sarajevo
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

  Preminula je Emina Zaimović, bivša gradonačelnica Tuzle

  Tuzlanka Emina Zaimović koja je u dosadašnjoj historiji upisana kao jedina gradonačelnica grada soli preminula je u 82. godini života.

  Kao arhitektica po vokaciji ostat će upamćena po stvaranju modernog grada.

  Bivša predsjednica Skupštine opštine Tuzla, odnosno gradonačelnica Tuzle u periodu od 1983. do 1985. godine Emina Zaimović preminula je jučer u 82. godini života.

  Rođena je 1940. godine u gradu soli, u kojem je, uz Sarajevo završila osnovnu školu. Školovanje u Gimnaziji u Tuzli okončala je 1959.godine. Paralelno je završila i šest razreda niže i dva razreda Srednje muzičke škole u Tuzli, na odsjeku klavira. Potom je završila Arhitektonsko-urbanistički fakultet u Sarajevu.

  Po završetku fakulteta zaposlila se u Zavodu za urbanizam Projekt Tuzla, gdje je šezdesetih godina timski radila na izradi Urbanističkog plana grada Tuzle, izradi regulacionih planova naselja, projektovala stambene objekte u tuzlanskim naseljima Slatina, Sjenjak te objekte u Banovićima i Živinicama.

    Ured za reviziju institucija u FBiH izvršio revizije korisnika budžeta za 2018.

  Učestvovala u izgradnji brojnih značajnih objekata u Tuzli

  Učestvovala je u timovima za projektovanje i izgradnju brojnih značajnih objekata u Tuzli, kao što su Infektivna i Interna klinika, Dom zdravlja, SKPC Mejdan, Hotel Tuzla te u projektima toplifikacije grada, vodosnabdijevanja i pročišćavanja voda u Tuzli, izgradnje Južne i Sjeverne saobraćajnice i objekata socijalne zaštite, kao što su Dom penzionera i Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

  Bila je dio tima za izgradnju brojnih privrednih objekata u Tuzli. Predavala je stručne predmete u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla, a 1979. godine je izabrana za potpredsjednicu Izvršnog odbora Skupštine opštine Tuzla. Od 1982. godine je bila poslanica u Skupštini SR BiH, predsjednica Vijeća udruženog rada.

  Izabrana za gradonačelnicu Tuzle 1983.

  U maju 1983. godine je izabrana za predsjednicu Skupštine opštine, odnosno gradonačelnicu Tuzle. Ovu dužnost je obavljala do sredine 1985. godine i jedina je žena u historiji Tuzle koja je bila predsjednica Skupštine opštine, tj. gradonačelnica. Tri godine kasnije je izabrana za člana Predsjedništva tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i na ovoj dužnosti je ostala do 1990. godine.

    Addiko Banka uručila pet GPS satova mališanima u Derventi

  Ostaće upamćena i po rezultatima koje je postizala u svojoj struci. Obavljala je dužnost sekretara Sekretarijata za prostorno uređenje i zaštitu životne okoline Tuzla, odnosno pomoćnika gradonačelnika za ovu oblast. Na ovoj dužnosti je ostala do kraja devedesetih godina, kada se penzionisala.

  Ispraćaj Emine Zaimović će se obaviti u srijedu, 9. februara ove godine od 14:30 do 15 sati ispred Komemorativnog centra Tuzla, a ukop je na mezarju Bukovčić.

  Komemoracija će se održati u 13 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU