Preminula je Emina Zaimović, bivša gradonačelnica Tuzle

Tuzlanka Emina Zaimović koja je u dosadašnjoj historiji upisana kao jedina gradonačelnica grada soli preminula je u 82. godini života.

Kao arhitektica po vokaciji ostat će upamćena po stvaranju modernog grada.

Bivša predsjednica Skupštine opštine Tuzla, odnosno gradonačelnica Tuzle u periodu od 1983. do 1985. godine Emina Zaimović preminula je jučer u 82. godini života.

Rođena je 1940. godine u gradu soli, u kojem je, uz Sarajevo završila osnovnu školu. Školovanje u Gimnaziji u Tuzli okončala je 1959.godine. Paralelno je završila i šest razreda niže i dva razreda Srednje muzičke škole u Tuzli, na odsjeku klavira. Potom je završila Arhitektonsko-urbanistički fakultet u Sarajevu.

Po završetku fakulteta zaposlila se u Zavodu za urbanizam Projekt Tuzla, gdje je šezdesetih godina timski radila na izradi Urbanističkog plana grada Tuzle, izradi regulacionih planova naselja, projektovala stambene objekte u tuzlanskim naseljima Slatina, Sjenjak te objekte u Banovićima i Živinicama.

Učestvovala u izgradnji brojnih značajnih objekata u Tuzli

Učestvovala je u timovima za projektovanje i izgradnju brojnih značajnih objekata u Tuzli, kao što su Infektivna i Interna klinika, Dom zdravlja, SKPC Mejdan, Hotel Tuzla te u projektima toplifikacije grada, vodosnabdijevanja i pročišćavanja voda u Tuzli, izgradnje Južne i Sjeverne saobraćajnice i objekata socijalne zaštite, kao što su Dom penzionera i Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Bila je dio tima za izgradnju brojnih privrednih objekata u Tuzli. Predavala je stručne predmete u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla, a 1979. godine je izabrana za potpredsjednicu Izvršnog odbora Skupštine opštine Tuzla. Od 1982. godine je bila poslanica u Skupštini SR BiH, predsjednica Vijeća udruženog rada.

Izabrana za gradonačelnicu Tuzle 1983.

U maju 1983. godine je izabrana za predsjednicu Skupštine opštine, odnosno gradonačelnicu Tuzle. Ovu dužnost je obavljala do sredine 1985. godine i jedina je žena u historiji Tuzle koja je bila predsjednica Skupštine opštine, tj. gradonačelnica. Tri godine kasnije je izabrana za člana Predsjedništva tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i na ovoj dužnosti je ostala do 1990. godine.

Ostaće upamćena i po rezultatima koje je postizala u svojoj struci. Obavljala je dužnost sekretara Sekretarijata za prostorno uređenje i zaštitu životne okoline Tuzla, odnosno pomoćnika gradonačelnika za ovu oblast. Na ovoj dužnosti je ostala do kraja devedesetih godina, kada se penzionisala.

Ispraćaj Emine Zaimović će se obaviti u srijedu, 9. februara ove godine od 14:30 do 15 sati ispred Komemorativnog centra Tuzla, a ukop je na mezarju Bukovčić.

Komemoracija će se održati u 13 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU