1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

FENA Novost: Endovaskularne procedure primjenjuju se šest godina na UKC Tuzla

Endovaskularne procedure primjenjuju se na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli posljednjih šest godina. Za to vrijeme stručnjaci s Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju izveli su više od 500 složenih operativnih zahvata na mozgu suvremenim metodama te vrste.

Minimalno invanzivne metode iz te oblasti pacijentima donose velike koristi, u odnosu na klasični pristup u liječenju tih oboljenja.

Specijalista neurohirurgije doc.dr. Mirza Moranjkić kaže da minimalno invanzivna metoda podrazumijeva da nema otvaranja lobanje, kraću hosopitalizaciju, konformniji tok za pacijenta.

– Sami rezultati su, u određenim slučajevima, bolji – naglasio je.

Usluga u oblasti interventne neuroradiologije nigdje se u BiH ne može pružiti u formi 24/7, izuzev u UKC Tuzla. To je jedini klinički centar u BiH gdje se takvi zahvati vrše, bez supervizije stranih ljekara.

Šefica Odjeljenja intenzivne terapije prim. dr. Munevera Hadžimešić kaže da se pacijenti na tom odjeljenju smještaju nakon endovaskularne procedure u angiosali. Ostaju tu najčešće 24 sata, po potrebi i duže, a o njihovom oporavke brinu se anesteziolozi i ostalo medicinsko osoblje.

- Oglašavanje -

Prije uvođenja tih procedura na UKC Tuzla pacijenti su upućivani van granica BiH. Te metode u svijetu koštaju nekoliko desetina hiljada eura. Situacija u BiH je prikladnija.

Specijalista neurohirurgije doc.dr. Mirza Moranjkić ističe da troškove za pacijente s područja Federacije BiH snosi federalni Fond zdravstvenog osiguranja.

– Uvažavajući činjenicu da su i oni prepoznali spremnost da se radi vrhunska medicina i ostvare određene uštede u zdravstvenom sistemu, imamo korektan odnos svih tih šest godina – naglasio je.

Klinika za neurohirurgiju godinama provodi projekte koji za primarni zadatak imaju poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga stanovništva naše države.

Načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC-a Tuzla prof.dr. Mirsad Hodžić kaže da je jedan od tih projekata i endovaskularna neurohirurgija, koja je rezultat multidisciplinarnog rada nekoliko klinika (Klinika za neurohirurgiju, Klinike za radiologiju, Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju).

– Cilj projekata je okupljanje i uključivanje mladih ljekara. Tako im omogućavamo ostanak u BiH, da znanje primjenjuju ovdje – naglasio je, javila je RTV TK.

Na Kliniku za neurohirurgiju UKC Tuzla dolaze pacijenti iz cijele države. Trenutno su na Odjeljenju Klinike za neurohirurgiju pacijenti iz Mostara, Brčkog i Zenice. Stručnjaci su već počeli raditi na novim procedurama koje će ih zasigurno zadržati na nivou svjetskih stručnjaka.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima