Engleska Premijer liga zbog krize do sada izgubila 340 miliona eura

Klubovi u engleskoj nogometnoj Premijer ligi će zbog posljedica pandemije novog koronavirusa u ovoj sezoni izgubiti između 340 i 400 miliona eura

To je iznos koji je, prema izvještaju britanske javne televizije BBC, nastao zbog neispunjenih ugovora vezanih za televizijska prava, prenosi STA.

Gubitak za više od sto miliona eura klubovima prijeti ako se u nastavku sezone u Engleskoj utakmice budu igrale iza zatvorenih vrata i bez gledalaca.

Do približnog iznosa došao je i list The Guardian, koji je izračunao da će gubitak za klubove iznositi 390 miliona eura.

Razlog za takve gubitke su sklopljeni ugovori s nosiocima televizijskih prava, koje zbog novih okolnosti klubovi neće moći ispuniti, uglavnom zbog zakašnjelih rokova, jer bi se Premijer liga u najboljem slučaju mogla nastaviti u junu.

Gubitak bi mogao biti i veći ako se sezona ne završi. Direktor Premijer lige Richard Masters nedavno je pojasnio da bi u tom slučaju gubitak za klubove bio čak milijardu eura.

Britanska vlada je, zbog posljedica nove epidemije koronavirusa, odlučila da velika takmičenja u zemlji ne mogu početi prije 1. juna, a ekipe će moći započeti grupne treninge od 18. maja.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU