Ericsson ponovno tuži Apple zbog patenta za 5G

Švedska tvrtka Ericsson podnijela je još jedan set tužbi protiv Applea zbog kršenja patenta. Sadržaj tužbi odnosi se na plaćanje naknade za korištenje 5G bežičnih patenata u iPhone uređajima.

Obje tvrtke su se već međusobno tužile u Sjedinjenim Državama jer su propali pregovori oko obnove sedmogodišnjeg ugovora o licenciranju patenata za telekomunikacije koji je prvi put potpisan 2015. godine.

Tvrtka Ericsson je prva podigla tužbu protiv Applea u listopadu tvrdeći da Apple pokušava nepropisno smanjiti stope tantijema. Nedugo nakon, u prosincu, Apple je podnio tužbu protiv Ericssona navodeći da tvrtka vrši pritisak kako bi produžila suradnju vezanu za patente.

“Ericsson je odbio pregovarati o poštenim uvjetima za obnovu našeg ugovora o licenciranju patenata, te je umjesto toga tužio Apple diljem svijeta kako bi iznudio prevelike tantijeme.. od suda tražimo da nam pomogne u određivanju poštene cijene”, objasnio je glasnogovornik Applea.

Tužbe vezane za patente prilično su česte među tehnološkim tvrtkama jer bi svaki ušteđeni dolar prilikom dogovora suradnje u konačnici značio značajne iznosi uštede u vremenskom periodu trajanja ugovora. Tvrtke poput Ericssona naplaćuju 2,5 do 5 dolara za svaki 5G uređaj koji koristi njihov patent pa je moguće zamisliti o kakvim se novčanim iznosima radi, prenosi Reuters.

“S obzirom na činjenicu da je prethodni ugovor istekao, a nismo uspjeli postići dogovor o uvjetima i opsegu nove licence, Apple sada koristi našu tehnologiju bez licence”; rekao je glasnogovornik tvrtke Ericsson.

Švedska tvrtka ulaže oko 5 milijardi dolara godišnje u istraživanje, ima portfelj sastavljen od više od 57.000 patenata, a autorske naknade za patente čine otprilike trećinu operativne dobiti.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU