-1.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Erta Ale jedna od najtoplijih i najnepristupačnijih lokacija na Zemlji

Opasnost, negostoljubivost i ekstremne temperature najbolje opisuju Erta Ale – jednu od  najtoplijih i najnepristupačnijih lokacija na Zemlji.

Smještena u Afar Regiji u sjeveroistočnoj Etiopiji, blizu granice sa politički nestabilnim Sudanom, Erta Ale u svojim najhladnijim danima dosegne temperature od oko 25 °C, a u najtoplijim, koji su mnogo češći, može preći i 47 °C.

Ako ekstremne temperature nisu dovoljne da otjeraju znatiželjne turiste, to će sasvim sigurno učiniti stanovnici regije – Afari narod koji broji gotovo milion stanovnika i koji već godinama ima jako loš politički odnos sa vladom Etiopije. Afari (ili Danakili) imaju legendarnu reputaciju zlobe prema strancima. Turistički vodiči uvijek preporučuju “jednog ili dva naoružana čuvara ili policajca” prilikom posjete Erta Ale-u. Poznati su slučajevi u kojima su naučnici, turisti ili slučajni prolaznici korz regiju kidnapovani, ili čak i pogubljeni na licu mjesta.

erta-ale-1

Erta Ale je aktivan vulkan koji ima 2 jezera lave – što ga čini jedinstvenim u svijetu. Ova jezera lave su također i najstarija na svijetu (koliko je do sada poznato), a sam vulkan je jedan od rijetkih kontinuirano aktivnih. Od kako je otkriven, zabilježene su erupcije 1873, 1903, 1940, 1960, 1967 i 2005. godine kada je ubio na stotine životinja, te natjerao na hiljade ljudi da napuste svoj dom. 2007. godine se opet desila manja erupcija koja je sa sobom odnijela najmanje 2 života.

  Šta oblik usana govori o vašem karakteru? Ovo će vas totalno pročitati!

Unatoč otežanim uslovima, negostoljubivosti domaćina, opasnosti od erupcije vulkana i ekstremnim vrućinama, Erta Ale je postao turistička destinacija. Dok se 2002. godine ovdje moglo stići samo helikopterom, danas grupni avanturistički turizam cvjeta, a čak su se i lokalni stanovnici smekšali, pa sada sve češće rade kao turistički vodiči, a ne kao otmičari.

erta-ale-2
erta-ale-4
erta-ale-5
erta-ale-6
erta-ale-7
erta-ale-8
erta-ale-9

pise pixelizam.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU