EU korak bliže uvođenju univerzalnog punjača

EU radi na tome da USB tip C postane univerzalni punjač za punjenje malih elektroničkih uređaja.

Različiti punjači za različite uređaje nepraktični su za potrošače i stvaraju tone nepotrebnog e-otpada. EU želi uvesti jedan univerzalni punjač koji će pomoći u postizanju ekoloških ciljeva i smanjenju troškova.

Taj je cilj korak bliže nakon što je parlamentarni Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača 20. travnja podržao prijedlog Komisije o uvođenju univerzalnog punjača za mobilne telefone i druge male elektroničke uređaje, kao što su tableti, čitači e-knjiga, pametne kamere i nosiva elektronika.

Prema studiji Europske komisije iz 2019. godine, čak 84% posto potrošača imalo je problema s punjačima telefona u prethodne dvije godine.

Što zastupnici u Europskom parlamentu žele?

Prijedlog Komisije pokriva mobilne telefone, tablete, digitalne fotoaparate, slušalice, ručne igraće konzole i prijenosne zvučnike. Zastupnici u EU parlamentu zalažu se da se u tu kategoriju dodaju i čitači e-knjiga, prijenosna računala, tipkovnice, miševi, bežične slušalice, pametni satovi i elektroničke igračke.

Također, kako bi bili u korak s najnovijim tehnologijama, zastupnici predlažu da Komisija uskladi rješenja bežičnog punjenja i u zakonodavstvo ugradi najprikladnije tehnologije ili relevantne standarde.

Osim toga, novi zakon “razdvaja” uređaje od punjača, omogućujući potrošačima mogućnost kupnje novog uređaja sa ili bez punjača. Zastupnici se zalažu da zadana opcija bude bez punjača, uz naznaku je li punjač uključen u paket.

Konačno, zastupnici predlažu poboljšani nadzor tržišta i praćenje novih tehnologija, kao i brže uvođenje novih propisa pa zemljama EU žele dati godinu dana za provedbu zakona umjesto dvije, kako je predložila Komisija.

Parlament se više od 10 godina zalaže za univerzalni punjač za prijenosne uređaje. Iako su neke tvrtke uvele dobrovoljne inicijative koje su smanjile broj vrsta punjača, to je bilo nedostatno za postizanje ciljeva EU-a o smanjenju e-otpada. Europska komisija predstavila je prijedlog o univerzalnom punjaču u rujnu 2021. Nakon što Parlament finalizira svoje mišljenje mogu započeti pregovori s državama EU-a o konačnom obliku pravila.

geek.hr

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU