EU šalje BiH 214.000 doza Pfizer vakcina

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku kazao je u utorak da će Zapadni Balkan dobiti 651.000 Pfizer doza vakcina protiv koronavirusa

Najveći broj će stići u BiH, 214.000 doza.

Borrell je sinoć razgovarao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u regiji Zapadnog Balkana. Zapadni Balkan će biti jedna od glavnih tema na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU. Koji će biti održan 10. maja u Bruxellesu.

Josep Borrell: Preporuka članovima Predsjedništva
Članovi Predsjedništva BiH su izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Te podržali aktivno učestvovanje BiH u regionalnim inicijativama. U skladu s načelima koja se primjenjuju u Evropskoj uniji. U tom kontekstu pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Navedeno je u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost visokom predstavniku EU Borrellu na partnerskoj i aktivnoj ulozi u reformskim procesima. Razgovarano je i o narednim koracima. Koji su neophodni da bi BiH ispunila potrebne reforme za realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije. O zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Naglasili su da je u ovom procesu obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitet života svih građana u BiH.

Joseph Borrell pozvao je članove Predsjedništva BiH na ubrzaniji rad na ispunjenju uslova iz Mišljenja Evropske komisije. Kako bi se postigao napredak na evropskom putu. Naglasio je da evropske integracije nemaju alternativu za BiH. Kao i za ostale zemlje Zapadnog Balkana. EU će na tom putu nastaviti pružati podršku i pomoć. U kontekstu nabavke vakcina preko Evropske komisije, a pod koordinacijom Austrije, Josep Borrell je potvrdio da će Zapadni Balkan dobiti 651.000 Pfizer doza vakcina. Najveći broj će stići u BiH. 214.000 doza.

Saopćenje Delegacije EU
Iz Delegacije EU-a u BiH također su se oglasili saopćenjem o pomenutom sastanku. Navedeno je da je visoki predstavnik izrazio je zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji. Apelovao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU