EVO KAKO JE ALEKSANDAR MAKEDONSKI PROMIJENIO KURS ISTORIJE Na današnji dan rođen jedan od najvećih osvajača (VIDEO)

Vladao je od 336. do 323. godine prije nove ere. Kao makedonski kralj i hegemon Grka, Aleksandar Makedonski osvojio je veliko Persijsko carstvo i sa vojskom stigao do Indije. Aleksandar je namjeravao da udruži Makedonce i Persijance u jedan narod i tako spriječi buduće sukobe.

Poslije Aleksandrove smrti, njegovo veliko carstvo se raspalo u ratovima nasljednika. Za 13 godina, koliko je vladao, Aleksandar Makedonski stvorio je do tada najveće carstvo u istoriji koje se prostiralo od Makedonije do Indije. Posljedice njegovih osvajanja bile su dalekosežne.

Veliko Persijsko carstvo prestalo je da postoji, a osnivanjem gradova podstaknut je razvoj trgovine i ekonomije na širokom prostoru.

Od početka Aleksandrovih pohoda na Persiju (od 334. godine prije nove ere) računa se i početak istorijskog razdoblja helenizma.

Aleksandar Makedonski ubraja se među najveće vojne stratege u istoriji, pa je mnogim vladarima i vojskovođama predstavljao uzor.

Vizija Aleksandra Velikog

Aleksandar Veliki je pokušao da premosti jaz između Istoka i Zapada izvodeći društveni eksperiment.  Čak i tada, treba reći da je Aleksandar Veliki pokazao neobično neverovatnu inkluzivnu viziju. Pokušavao je da premosti jaz između Istoka i Zapada tako što je napravio ovaj mali korak. Iako su njegove namjere bile čisto političke, i iako su njegovi ljudi spalili i opustošili perzijsku prijestonicu Persepolis, on je ipak zaslužan za razmišljanje o onome što je tada bilo nezamislivo. Dakle, ako ga i do danas, kako na Istoku tako i na Zapadu, poštuju kao vizionara, proroka, svetog čovjeka ili čak svetaca, u tome nema nikakvog čuda.

Tokom svog putovanja da uništi Perzijsko carstvo, kada je Aleksandar Veliki prvi put stigao u Egipat, Egipćani su ga smatrali oslobodiocem. Razlog za to je bio taj što je izbacio prethodne vladare, Perzijance koje su Egipćani mrzili. Položio je kamen temeljac za svoj prvi i najveličanstveniji grad, Aleksandriju, najvjerovatnije 331. p.n.e.

Aleksandrija Aleksandra Velikog

Aleksandar Veliki je promijenio svijet na mnogo načina. A jedan od njih je bio da je izgradio brojne tvrđave širom svog carstva. Većinu tih tvrđava nazvao je Aleksandrijom. Aleksandrija se nalazila na zapadnom rubu delte Nila okrenuta prema Mediteranu. Posjedovao je prirodne luke. To mu je omogućilo pristup unutrašnjosti Egipta. Vjerovatno je Aleksandrija postala najveći grad antičkog svijeta daleko ispred Rima koji je bio smrdljiv, zagušljiv i prenaseljen. Čak ni Atina, koja je imala samo Akropolj i agoru za preporuku, nije joj bila par.

Arhitektura Aleksandrije bi vas oduševila. Bila je postavljena prema mreži i neke od zgrada su bile zaista zadivljujuće. Nažalost, većina ovog prekrasnog grada sada je pod morem. Ali moramo zahvaliti podvodnoj arheologiji i nekoliko sačuvanih opisa koji su nam pomogli da rekonstruiramo suštinski obris Aleksandrije.

Aleksandar nikada za života nije vidio gotov grad Aleksandriju, iako se vjeruje da je on postavio prvi građevinski blok. Vratio se posthumno pošto je Ptolomej I oteo njegov leš dok je bio na putu za Makedoniju.

BONUS VIDEO:

EVO KAKO JE ALEKSANDAR MAKEDONSKI PROMIJENIO KURS ISTORIJE Na današnji dan rođen jedan od najvećih osvajača (VIDEO) appeared first on Aloonline.ba.aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU