Evropska komisija sa 936 hiljada eura finansira unapređenje kvaliteta u visokom obrazovanju, uključen i KS

Strengthening Capacities and Mechanisms for Enhancement of Quality Assurance System in Higher Education in Bosnia and Herzegovina – SMEQA-ERASMUS-EDU-2023-CBHE-STRAND-3 je projekt kojeg finansira Evropska komisija, a čiji je koordinator Univerzitet u Zenici. Budžet projekta je 936.000 eura, a pored Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS u projektu učestvuje još 18 institucija iz Bosne i Hercegovine i EU, te jedan pridruženi partner.
Cilj projekta je uspostavljanje mehanizama za unapređenje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH putem razumijevanja različitih evropskih pristupa u eksternoj evaluaciji. Učesnici u projektu, visokoškolske ustanove iz BiH, nadležna ministarstva za obrazovanje, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH, te Agencija za razvoj visokog obrazovanja Republike Srpske će s partnerima iz Slovenije i Hrvatske tokom tri godine trajanja projekta raditi na unapređenju modela eksterne evaluacije, jačanju ljudskih kapaciteta u institucijama Bosne i Hercegovine, unapređenju saradnje između institucija koje učestvuju u osiguranju kvaliteta u BiH, te razvijanju plana treninga eksperata za akreditaciju. Poseban akcent će se staviti i na osnaživanje visokoškolskih institucija u BiH za razvijanje internih procedura za osiguranje kvaliteta.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović, s pomoćnicom za nauku, mr.sci. Azeminom Njuhović, prisustvovala je prvom sastanku učesnika projekta SMEQA – Strengthening Capacities and Mechanisms for Enhancement of Quality Assurance System in Higher Education in Bosnia and Herzegovina, čime je zvanično i započela implementacija ovog trogodišnjeg projekta.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU