Evropska komisija usvojila paket pomoći od preko 118 miliona eura za Palestinsku upravu

Evropska komisija usvojila je paket pomoći od 118,4 miliona eura za podršku Palestinskoj upravi (PA) kao dio godišnjeg izdvajanja za Palestinu za 2023. godinu.

Putem mehanizma EU PEGASE, usvojena finansijska pomoć će doprinijeti “isplati plata i penzija državnih službenika na Zapadnoj obali, socijalnim naknadama za ugrožene porodice kroz Program gotovinskih transfera na Zapadnoj obali i Gazi, isplati za medicinske uputnice za bolnice u Istočnom Jerusalemu i podržavaju administrativne i tehničke kapacitete institucija Palestinske uprave”, navodi se u saopštenju.

“Situacija u Gazi i na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem, veoma je zabrinjavajuća. Već smo četiri puta povećali našu humanitarnu pomoć Gazi. Nakon pažljivog pregleda naših sredstava, najavljujemo i prijeko potrebnu pomoć Palestinskoj upravi. EU ostaje najveći međunarodni donator pomoći Palestincima, a mi već razmišljamo o širem srednjoročnom paketu za sljedeću godinu kako bismo doprinijeli ekonomskoj i političkoj stabilnosti Gaze i Zapadne obale, kada to dopuste uslovi na terenu, kao dio širih međunarodnih napora da se ponovo uspostavi rješenje o dvije države”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

novi.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU