13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Evropska komisija zabranjuje zaposlenima TikTok

Evropska komisija je svojim zaposlenima zabranila da koriste kinesku aplikaciju TikTok na službenim telefonima iz bezbjednosnih razloga.

Visoki zvaničnik je za briselski portal Politico rekao da je svim zaposlenima jutros naređeno da izbrišu TikTok sa svojih službenih uređaja, kao i da uklone aplikaciju sa privatnih telefona ako na njemu imaju instalirane aplikacije povezane sa poslom.

Zaposleni mogu da zadrže TikTok na privatnim telefonima pod uslovom da izbrišu aplikacije koje koriste za posao. Politico navodi da je to najnoviji primjer sve veće napetosti između Pekinga i Zapada. “Zapadne vlade su sve više uzmemirene dokazima da kineske tehnološke kompanije pomažu Komunističkoj partiji i njenim obavještajnim službama u prikupljanju velike količine podataka širom svijeta, s posebnim fokusom na političke i bezbjednosne mete od velike važnosti”, piše portal.

Vjerovatno će i druge institucije EU, uključujući Savjet i Parlament, uvesti zabranu kineske aplikacije, mada će Evropskom parlamentu trebati znatno više vremena da sprovede tu politiku. Zaposlenima je dat rok do 15. marta da uklone aplikaciju, navedeno je u e-mailu koji im je poslala Komisija.

Zaštita podataka Komisije i jačanje cyber-bezbjednosti navedeni su kao razlozi za takvu odluku. SAD su već zabranile korištenje TikToka na službenim uređajima u brojnim institucijama na saveznom i federalnom nivou, a takvu meru trenutno razmatra i Holandija.

Ova platforma za dijeljenje video snimaka, koja je u vlasništvu kineske kompanije “Byte dance”, priznala je u novembru prošle godine da njeni zaposleni u Kini mogu da pristupe podacima korisnika u Evropi. Podacima sa naloga TikToka može da pristupi određeni broj zaposlenih i u Brazilu, Kanadi, Izraelu, kao i u SAD i Singapuru gdje se skladište podaci evropskih korisnika, saopštila je tada kompanija, navodeći da se primjenjuju “robusne bezbjednosne kontrole i protokoli odobravanja”, kao i da se koriste metode koje su u skladu s regulativom EU za zaštitu podataka GDPR.

Oko 125 miliona Evropljana redovno koristi TikTok.

federalna.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU