11.1 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

Evropski izbori danas se održavaju u Latviji, Malti i Slovačkoj

Građani Latvije, Malte i Slovačke u subotu će dati svoje glasove na izborima za Evropski parlament koji su već održani u Britaniji, Irskoj, Holandiji i Češkoj Republici.

Od četvrtka do nedjelje, oko 418 miliona građana širom 28 država članica EU ima pravo da glasa na izborima, u jednom od najvećih iskazivanja demokratske volje u svijetu.

Izbori pokreću novi politički ciklus u EU, uključujući i primopredaju čelništva nad njenim ključnim institucijama. Oni se također održavaju u vrijeme preispitivanja sudbine bloka zbog planiranog britanskog odlaska i prijetnji unutar i izvan EU.

U Slovačkoj će glasači izabrati 13 kandidata. Odziv na proteklim evropskim zborima u toj zemlji iznosio je rekordno niskih 13 posto.

U Latviji, 1.6 miliona glasača može izabrati osam evropskih poslanika, dok malteških 370.000 glasača bira šest poslanika.

Malteško glasanje je neuobičajeno jer dopušta 16-godišnjacima da glasaju. Ta zemlja također bilježi izuzetno visoku stopu odziva glasača, koji je na proteklim izborima u 2014. godini iznosio 75 posto, iako glasanje nije obavezno kao u nekim drugim državama članicama EU.

- Oglašavanje - evropski izbori danas se održavaju u latviji, malti i slovačkoj

U sve tri zemlje provizorni rezultati bit će objavljeni u nedjelju navečer, prenosi dpa.

(FENA) L.A.


2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima