Evropski parlament usvojio izvještaj o BiH, upućen poziv za ciljane sankcije pojedinim političarima

Zastupnici Evropskog parlamenta na jučerašnjoj sjednici razmatrali su i usvojili izvještaj o Bosni i Hercegovini, u kojem je naglašeno kako put BiH ka EU treba biti usidren u funkcionalnim demokratskim institucijama, vladavini prava i borbi protiv korupcije.

Prema službenim podacima, 530 zastupnika bilo je za usvajanje izvještaja, 68 je bilo protiv dok su 33 europarlamentarca bila suzdržana o ovom pitanju, prenio je BHRT.

Izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini predstavio je zastupnik Paulo Rangel.

– Članovi su pozdravili odluku Evropskog vijeća da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata u kontekstu promijenjene geopolitičke realnosti. Pohvalili su brzu implementaciju rezultata Općih izbora, imenovanje vlade na državnom nivou i potpisivanje programa koalicije – navedeno je.

Također, naglašava se kako članovi snažno podržavaju BiH ka njenom putu prema EU i NATO-u.

– Ponovljen je poziv na ciljane sankcije protiv destabilizirajućih političkih aktera u BiH. Osuđeno je svako zlonamjerno strano uplitanje, kampanje dezinformacija i napore da se destabilizira situacija. Izražena je duboka zabrinutost zbog nedostatka napretka u sprečavanju široko rasprostranjene korupcije i sve većih znakova “zarobljavanja države” – naglašeno je.

Na kraju, Bosna i Hercegovina je u izvještaju pozvana na izvršavanje nekoliko zadataka:

– Dati prioritet mjerama usmjerenim na rješavanje problema siromaštva, nejednakosti i socijalne zaštite, poboljšanje konkurentnosti i poslovnog okruženja, kao i ekonomsku i društvenu koheziju. Također, prioritet mora biti jačanje ekonomske diverzifikacije i usklađivanje zakonodavstva u oblasti PDV-a i akciza sa onim iz EU – saopćili su.

Osim ovih uvjeta, EU je ukazala i na promociju digitalne i zelene tranzicije te borbe sa nezaposlenošću posebno među mladima.

– Potrebno je usvojiti i ambiciozan i kohezivan energetski i klimatski plan za period od 2021. do 2030. godine – zaključeno je u Izvještaju.

BHRT

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU