27.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Evropski sud presudio protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru

  Evropski sud za ljudska prava u utorak je jednoglasno presudio u korist predsjednice mostarskog Gradskog odbora Naše stranke Irme Baralija te naložio državi Bosni i Hercegovini da izmijeni neophodne zakone i omogući lokalne izbore u Mostaru.

  Predmetni slučaj odnosio se se pravnu prazninu koja je onemogućila podnositeljici zahtjeva, lokalnoj političarki koja živi u Mostaru, da glasa i bude birana na lokalnim izborima, saopćeno je iz Suda u Strasbourgu.

  Sud je utvrdio da je pravna praznina nastala propustom vlasti da izvrše odluku Ustavnog suda iz 2010. godine, koja se ticala odredaba koje su regulisale lokalne izbore u Mostaru te nalagala vlastima da usklade te odredbe s Ustavom.

  To je za posljedicu imalo situaciju gdje su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine, a gradom upravlja gradonačelnik koji od 2012. godine nije imao potrebni demokratski legitimitet.

  Takva situacija, kako je navedeno, nije bila u skladu s načelom vladavine prava i Sud stoga nije mogao prihvatiti argument Vlade da je višegodišnje kašnjenje u izvršenju odluke bilo opravdano potrebom da se dođe do dugoročnog i održivog rješenja za podjelu vlasti te da se očuva mir i omogući dijalog između različitih etničkih grupa u Mostaru.

  Iz Suda ističu kako je tužena država stoga, prekršila svoju obavezu da preduzme mjere da zaštiti podnositeljicu zahtjeva od diskriminatornog postupanja po osnovu njenog mjesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru.

  Sud je također jednoglasno utvrdio da tužena država mora izmijeniti relevantno zakonodavstvo najkasnije u roku od šest mjeseci nakon što ova presuda postane konačna, navodi se u saopćenju Evropskog suda za ljudska prava.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU