15 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 rujna, 2022

Facebook će dopisivanje u Messengeru učiniti još privatnijim

Facebook je s pukom podijelio dugo iščekivane planove o uvođenju enkripcije na obje strane (E2EE) u Messenger, objasnivši da funkciju testira ‘među nekolicinom korisnika’.

Facebook, piše Verge, trenutno korisnicima enkripciju na oba kraja nudi samo u pojedinim razgovorima, s time da praksu upražnjava samo malen broj korisnika. Prebacivanje cijele aplikacije na privatniji način ragovora vrlo je velik korak koji pruža više sigurnosti na platformu koju koristi više od milijardu ljudi. Ovaj potez će za sobom također povući situacije u kojima vlade počinju prigovarati da im enkripcija odmaže pri borbi protiv kriminala. Razlog? Enkripcija na oba kraja otežava trećoj strani da čita vaše razgovore.

Enkripcija na obje strane također spriječava Facebook pri čitanju korisničkih poruka – to mogu raditi samo sudionici razgovora. Ovo također trećim stranama poput hakera otežava špijuniranje digitalnih razgovora.

Facebookov vlasnik Meta je tokom prošlih par godina polako dodavao slojeve enkripcije na svoje platforme, ali ta nastojanja nikad nisu bila sveobuhvatna. Razgovori u WhatsAppu su automatski enkriptirani standardom kojeg koristi Signal, Instagram testira enkripciju u porukama, a Messenger nudi zaštitu u obliku ‘nestajućih poruka’.

  Hyundai predstavio simpatičnog robota koji će posluživati kupce u prodajnim salonima

Facebook se na nekoliko navrata pronašao pod udarom kritika zbog neaktivacije E2EE u Messengeru, pogotovo u jeku parnice Roe v. Wade u SAD-u, gdje se digitalni otisci stopala poput razgovora u aplikaciji koriste kao dokazi u progonu odnedavno kriminaliziranih pobačaja. Ovo je pogotovo došlo do naglaska prošle sedmice kad je Facebook policiji dozvolio da prekopa po porukama tinejdžerke iz Nebraske, što je rezultiralo sudom.

Facebook se donedavno pravdao da je spora implementacija enkripcije delikatna stvar te da moraju pripaziti da ne prevagnu balans privatnosti i sigurnosti. Kompanija je u najnovijoj objavi napisala da enkripciju u Messengerove razgovore i pozive želi uvesti ‘u 2023.’ Facebook je pored enkripcije najavio nešto šod imenom ‘sigurna pohrana’ koja enkriptira sve pohrane razgovora u Messengeru na Cloudu.

“Testiramo sigurnu pohranu za arhiviranej poruka u slučaju da ostanete bez telefona ili ako prelazite na nov uređaj. Kao što je slučaj sa enkriptiranim razgovorima, sigurna pohrana jamči da nitko neće moći pristupiti vašim porukama – osim ako to vi želite.”

  Kakva budućnost čeka Diem - kriptovalutu koju je planirao Facebook?

pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
TNT Portal
TNT Portalhttp://tntportal.ba
TNT Portal donosi najnovije vijesti uz oglase za posao i zanimljive sadržaje kao što su recepti, horoskop, sanjalica, kvizovi i radio stanice.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU