Facebook neće obavijestiti korisnike o curenju njihovih privatnih podataka

Facebook ne planira obavijestiti svoje korisnike koji su možda među pola milijarde korisnika čiji su osobni podaci bili izloženi, nakon što su objavljeni na web stranici koju koriste hakeri.

Proteklog vikenda objavljeno je da je baza podataka s više od 533 milijuna Facebook računa podijeljena na webu. Podaci koji su objavljeni uključivali su telefonske brojeve, adrese e-pošte, datume rođenja i druge osobne podatke. Iako informacije nisu uključivale iznimno osjetljive informacije kao što su brojevi kreditnih kartica i socijalnog osiguranja, podaci bi i dalje mogli biti zloupotrijebljeni.

Ranije ovog tjedna, Facebook je primijetio da postoji problem s curenjem podataka. Iz tvrtke navode da je brzo izvršeno prilagođavanje opcija kako bi se spriječilo da se takva aktivnost ponovi.

Iako se radi o podacima iz 2019. godine, ovog je tjedna prvi put otkriveno da su se podaci našli objavljeni na mreži. Budući da su podaci izbrisani s javnih profila, tvrtka ne može biti sigurna koje bi točno korisnike trebala obavijestiti te stoga ne planira upozoravati pojedince koji su potencijalno ugroženi, prenosi CNN.

Umjesto toga, Facebook je objavio stranicu centra za pomoć koja će služiti korisnicima koji su zabrinuti za svoje osobne podatke koji su možda objavljeni. Na stranici je objašnjeno da su procurjele samo informacije koje su bile javno podijeljene na profilu, što znači da podaci ne uključuju informacije koje su se dijelile samo s prijateljima korisnika. Također, detaljno je opisano kako korisnici mogu prilagoditi svoje postavke privatnosti.

Valja napomenuti da postoje web stranice na kojima korisnici sami mogu provjeriti jesu li njihovi osobni podaci procurili. Jedna takva stranica je haveibeenpwned.com pa ako ste zabrinuti za svoje osobne podatke, svakako provjerite.

Bio je ovo težak tjedan za sigurnost podataka, jer uz Facebook i LinkedIn je u četvrtak navečer potvrdio da su u odvojenom incidentu procurili podaci 500 milijuna korisnika te da se sada prodaju na web mjestu kojeg koriste hakeri.

geek.hr/clanak/facebook-nece-obavijestiti-korisnike-o-curenju-njihovih-privatnih-podataka/”>Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU