FBiH, ZDK i Grad Zenica uložili 700.000 KM u infrastrukturu Poslovne zone 1

Izgradnjom tri nove te obnovom još jedne saobraćajnice u Poslovnoj zoni I, Razvojna agencija ZEDA stvorila je preduslove za otvaranje novih privrednih pogona i radnih mjesta u toj zoni.

Projektom, koji je ukupno koštao 700.000 KM te za koji je Federalno ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva izdvojilo 250.000, Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona 150.000 i Grad Zenica 300.000 KM, izgrađeno je novih 414 metara puta, a još 75 metara starog puta asfaltirano, prenosi Akta.

U sklopu izrade i sanacije te četiri putne komunikacije, izgrađene su i plinska, telekomunikacijska te kompletna komunalna infrastruktura.

“Sve smo uradili da ostanemo jedni od najprivlačnijih gradova za investiranje u Bosni i Hercegovini… Za dvije smo godine prodali 29 parcela, na kojima neki grade a neki završavaju objekte, a imamo zahtjeve za još 11 parcela”, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je podsjetio da u Poslovnoj zoni I radi oko 1.200 ljudi.

Kada sve parcele budu popunjene novim privredbim pogonima, broj zaposlenih, kako najavljuje Kasumović, bit će duplo veći nego sada. Uvjeti za sve investitore, ističe on, isti su – bilo da su domaći ili strani, ali da je više domaćih investitora.

Kasumović je napomenuo da su 46 duluma gradskog zemljišta, koje se naslanja na Poslovnu zonu I, angažmanom Pravnog savjeta Grada uspjeli vratiti od Branka Montenegra i njegove firme KTG, koji su na tom zemljištu trebali graditi termoelektranu na plin, ali je taj projekt propao a Grad je u posao izgradnje nove toplane ušao s kompanijom “ArcelorMittal” Zenica.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU