Federacija BiH danas dobija 5.000 doza vakcina, uskoro i putem COVAX-a

Federacija Bosne i Hercegovine danas će dobiti još pet hiljada doza vakcine AstraZeneca iz Srbije, namijenjenih za vakcinisanje zdravstvenih radnika u ovom entitetu.

Također će stići i dodatnih deset hiljada doza za revakcinaciju osoba koje budu vakcinisane pristiglim vakcinama, tj. ovim kojima se trenutno vrši vakcinacija zdravstvenih radnika u Federaciji. Ove vakcine će biti dostavljene u roku predviđenom za revakcinaciju. Inače, doze za revakcinaciju trebaju stići najkasnije 12 sedmica nakon prve isporuke. 

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je datume kada u našu zemlju stižu vakcine putem međunarodnog COVAX mehanizma. Kazala je da je imala odličan sastanak u Briselu sa generalnim direktorom za susjedstvo i pregovore o proširenju, te da je obaviještena da će Bosna i Hercegovina u okviru COVAX-a dobiti 23. marta – 24.300 doza vakcine Pfizer, 29. marta – 36.000 doza vakcine AstraZeneca i 22. aprila – 76.000 doza vakcine AstraZeneca. 

A Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je nabaviti 350.000 hiljada ruskih vakcina Sputnjik. U ime Federacije BiH pregovore o nabavci vakcina vodio je tim koji je imenovala Vlada. Za nabavku vakcina su odabrane dvije kompanije MGM iz Kaknja i Krajinagroup iz Banje Luke, a u ovu svrhu iz budžeta je planirano 12 miliona maraka. 

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU